Nem Orbán Viktor, hanem Macron tábora lehet a Sargentini-akció vesztese

Vágólapra másolva!
Sikeresen jöhet ki a Sargentini-szavazásból a magyar miniszterelnök, erről nyilatkozott az egyik legismertebb francia politológus, Dominique Reynié. A Sciences Po intézet professzora, és tíz éve ő a párizsi Politikakutató Intézet igazgatója. 
Vágólapra másolva!

A Le Figaróban egy érdekes gondolatot vetett fel Dominique Reynié: a Sargentini-szavazásra az európai közvélemény kétféleképpen reagálhat. Az egyik lehetőség, hogy nem érdekli. Elvont, ahogy ő fogalmazott, ezoterikus ügyként kezeli, egyszerű vita a demokráciáról. Ha viszont értelmezi, mégpedig úgy, hogy a Sargentini-jelentés azt jelenti, Magyarországot megbüntették migránsellenes álláspontja miatt, akkor ez nagyon könnyen veszélyes lehet Macron, Merkel és Juncker táborának.

Dominique Reynié korábban Orbán Viktort a migrációellenes erők európai vezetőjének nevezte, lényegében így ír a Le Figaro is a magyar miniszterelnökről. Amellett, hogy részletezik a Sargentini-jelentést és az európai néppárton belüli álláspontokat, arról is írnak, hogy lényegében kizárt, hogy tényleg felfüggesztenék majd Magyarország szavazati jogát, ugyanis az összes állam szavazata szükséges ehhez. A Le Figaro elemzése szerint Olaszország, Lengyelország, de még Ausztria sem szavazná meg.