Kínosan védi a francia ügyészség Macron szadista testőrparancsnokát

MACRON, Emmanuel
2017. június 17-én Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről (j) és kabinetjének biztonságért felelős helyettes vezetőjéről, Alexandre Benalláról (b). Egy 2018. július 18-án nyilvánosságra került videofelvételen Benalla látható, ahogy rendőrségi rohamsisakban egy tüntető diákot bántalmaz 2018. május 1-jén.
Vágólapra másolva!
Meghökkentő, a kommunizmust idéző módszerekkel mentegeti a francia ügyészség Alexandre Benallát, a bukott szocialista miniszterből lett migránspárti francia elnök egykori szadista testőrparancsnokát. Az egykori testőr összevissza beszél, az ügyészek pedig azt hiszik el neki, amit éppen mond. Elveszett, aztán megkerült, de titkos helyen lévő telefon, elrejtett páncélszekrény, ami biztonságosabb helyen van Benallánál, mint az ügyészeknél - rengeteg abszurd eleme van a nyomozásnak, ami csak az ügyészeket nem zavarja.
Vágólapra másolva!

Benalla szeptember végén áll ismét bíróság elé. A vizsgálóbírók hiába próbálnak minden bizonyítékot összegyűjteni ellene,

az ügyészség gyakorlatilag szabotálja a nyomozást,

meghökkentő jogi magyarázkodással próbálnak mindent megtenni, hogy Benalla - és ezáltal főnöke, az egyre népszerűtlenebb és egyre nagyobb bajban lévő Macron megússza.

Emmanuel Macron francia elnök az elmúlt napokban észak-európai turnéra indult, ahol szürreális ámokfutásba kezdett. Először a nemzetállamokat provokálta, aztán a franciákat sértegette, közben pedig elismerte, hogy valóban ő az európai bevándorláspárti erők vezére. Ez a világ egyik legtekintélyesebb lapját, a Le Figarót arra sarkallta, hogy két vezércikkben is kiálljon a bevándorlásellenes európai erők vezetője, Orbán Viktor politikája mellett. Hétvégére aztán az is kiderült, hogy a kormány harmadik embere, Nicolas Hulot környezetvédelmi és szolidaritásügyi miniszter lemondása után '68 leghírhedtebb alakját, Daniel Cohn-Benditet akarja miniszternek.

Ezek mellett szinte már feledésbe is merült a Benalla-ügy - írja a Le Soir belga napilap, mondván - ki gondolta volna ezt egy hónapja - ennél

súlyosabb ügyek tépázzák most Macron szinte már kimutathatatlan népszerűségét.

Alexandre Benalla és Emmanuel Macron Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Macron egykori szadista testőrparancsnokának

vizsgálóbírói meghallgatását azonban kitűzték szeptember 28-ra,

ami újra felszínre hozhatja a botrányt, különösen, ha újabb kényes ügyek derülnek ki. Ez egyébként már Benalla második meghallgatása lesz, mivel július 20-án és 21-én már

három vádpontban - csoportosan elkövetett erőszak, védett videófelvétellel visszaélés és hivatali titoktartás szabályainak megsértése miatt - már kihallgatták.

Az ügyészség azonban, a francia közvélemény teljes döbbenetére, megtagadta a nyomozást a bizonyítékok eltüntetése miatt. Még

az ügy kirobbanása előtt ugyanis Benalla módszeresen átvizsgálta a lakását, és elvitte onnan a páncélszekrényét.

Ebben tárolta a fegyvereit, és még sok minden mást, amiről most azt sem tudják, mit keressenek. A kiérkező rendőrök már csak egy rendőrségi kék lámpát, kulcsokat és egy "rendőrség" feliratú világító táblát találtak. Amikor a páncélszekrényre rákérdeztek, Benalla azt mondta, fogalma sincs, hol van. Aztán azt, hogy mivel az újságírók felfedezték a lakást (vagyis megtudták, hogy Benalla egy Macrontól kapott 300 négyzetméteres luxuslakásban lakik Párizs egyik leghíresebb házában), biztonsági okok miatt "valaki" elvitte. Azt állította, attól félt, hogy a fegyvert ellopják.

Ekkor jött a meghökkentő fordulat:

a vizsgálóbírók hiába kérték, hogy terjesszék ki a nyomozást az eltűnt páncélra is, az ügyészség ezt megtagadta.

Azóta Benalla ügyvédei a fegyvereket átadták a vizsgálóbírónak, azonban azt sem ártana tudni, mi volt még a páncélszekrényben. Ráadásul Benalla, aki azt állítja, hogy saját maga döntött a páncélszekrény eltüntetéséről, véletlenül a telefonját is "elvesztette". Ez azért kulcsfontosságú, mert Benalla erről a telefonról hívta fel Alexis Kohlert, az Elysée főtitkárát, hogy

a május 1-i diáktüntetésen lefilmezték, ahogy brutálisan fiatalokat ver.

A telefonnal kapcsolatban Benalla zavaros magyarázkodásba kezdett:

- mondta. A közvélemény azt találgatja, hogy Benalla egyszerűen csak el akarja tüntetni a kényes bizonyítékokat, vagy zsarol vele valakit - akár magát az elnököt.

Az ügyben érintett rendőrszakszervezet (VIGI) ügyvédje szerint több, mint meghökkentő, hogy az ügyészség arra hivatkozva, hogy Benalla legálisan viselt fegyvereket, megtagadta a nyomozás kiterjesztését az eltüntetett bizonyítékokra. Ráadásul

az ügyészek mindig mindent Bennalla nyilatkozataira alapoznak,

annak ellenére, hogy a nyomozók kiemelték,

Benalla egyáltalán nem működött közre a nyomozásban

A Le Parisiennek nyilatkozva a szakszervezet ügyvédje azt a kérdést tette fel, hogy

Hozzátette azt is:

Lehet, hogy soha nem tudjuk meg, mi volt a páncélszekrényben, és volt-e ott Macron elnök számára kompromittáló dolog.

Benalla vigyázó szemei Macronon Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A Benalla-botrány, Macron Watergate-ügye

Alexandre Benalla neve akkor lett széles körben ismert Franciaországban, amikor nyilvánosságra került egy felvétel arról, hogy a május elsejei, egyébként nem túl nagy és egyáltalán nem durva diáktüntetésen brutálisan megvert egy diákot. Aztán előkerült egy másik felvétel is, ahol egy fiatal nőt bántalmaz.

A sajtó hamar kiderítette, hogy a fiatal testőrparancsnok Macron közeli bizalmasa. Az elnök néhány nap után - zárt körben, saját párttársai előtt - négy egészen meghökkentő cáfolatot tett közzé. Azt mondta:

- Benalla nem kapott tőle egy 300 négyzetméteres lakást

- Nem tudja az atomkódot

- Nem keresett 10 ezer eurót

- És nem volt Macron szeretője

A négy állításból kettő hamar megdőlt: kiderült, hogy

Benalla valóban 10 ezer eurót keresett, és valóban a 300 négyzetméteres lakásban lakott.

Sokan azt gondolják, hogy az eltűnt páncélszekrényen a másik két állítással kapcsolatban is lehettek bizonyítékok. Legalábbis meg kellett volna nézni, hogy nincsenek-e.

A párizsi ügyészek azonban mindent megtesznek, hogy mentsék Benallát - ezáltal Macront.