Szeptembertől újjáalakulhat a marosvásárhelyi magyar katolikus iskola

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen.
Vágólapra másolva!
Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi magyar nyelvű római katolikus gimnáziumban, miután a román oktatási minisztérium kibocsátotta a tanintézet ideiglenes működési engedélyét - tudatta hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
Vágólapra másolva!

A Szövetség tájékoztatása alapján

A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen Forrás: MTI/Boda L. Gergely

Az RMDSZ szerint az oktatási tárca jogi személyiséggel látta el az intézményt, így

már idén szeptembertől beindulhat a tanítás az új iskolában.

Az elkövetkező napokban a magyar érdekképviseleti szervezet a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével fog egyeztetni a szükséges adminisztratív lépésekről, ezeket Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke rövidesen egy sajtóértekezleten részletezi - jelezte a szövetség kommunikációs irodája.

Felidézték: a helyi hatóságok által tavaly felszámolt magyar tannyelvű oktatási intézmény újraalapítását korábban törvénnyel próbálták elérni, a szociálliberális kormánykoalíció által támogatott jogszabályt azonban

"Kormányrendelettel módosíttattuk a diszkriminatív és pontatlan szabályzók több cikkelyét. Elértük, hogy ezentúl 300 fő alatt ne csak többségi, hanem kisebbségi iskolát is létre lehessen hozni. A csütörtöki miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik miniszteri rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban felügyelő intézményként" - részletezte az RMDSZ.

A helyi hatóságok által tavaly felszámolt iskola újraindításáról egy ellenzéki képviselő közleménye alapján az Agerpres és Mediafax hírügynökség is beszámolt, a miniszteri rendeletet azonban a tárca még nem tette közzé honlapján.

A román hírforrások a magyarellenességéről ismert Marius Pascan ellenzéki parlamenti képviselő, volt Maros megyei prefektus, a Traian Basescu-féle Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnökének a közleményét idézték, aki szerint a román oktatási tárca Orbán Viktor magyar miniszterelnök és az RMDSZ nyomására a helyi hatóságok jogkörét elbitorolva, alkotmányellenesen döntött a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium megalapításáról. A nacionalista politikus - akinek a véleménye alapján a Liviu Dragnea vezette szociáldemokraták ezzel "a centenárium évében aljas módon elárulták a románok nemzeti érdekeit" - máris bejelentette, hogy

a Népi Mozgalom Pártja a közigazgatási bíróságon, illetve az alkotmánybíróságon készül megtámadni a miniszteri rendeletet.

A marosvásárhelyi iskolaügy rendezésére több ízben is ígéretet tett Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, miután a magyar kormány nemzetközi szintre emelte a kérdést, és kilátásba helyezte, hogy