Húsz év után először indított járatot Etiópia Eritreába

Vágólapra másolva!
Húsz év óta először indított az etiópiai légitársaság járatot szerdán Eritreába, miután múlt héten a két ország között megszűnt a hadiállapot.
Vágólapra másolva!

Az FBC állami műsorszolgáltató közölte: egy 456 fős etióp delegáció indult útnak Eritreába. A küldöttségben a tájékoztatás szerint az "élet minden területéről" vannak emberek, s abban részt vesz Hajlemariam Deszalegn etióp volt miniszterelnök és más tisztségviselők is, akárcsak a családjaiktól elválasztott eritreaiak is.

Az eseményről készült felvételeken a gép utasai voltak láthatók, amint pezsgőt bontottak az Addisz-Abebából Aszmarába tartó járaton. "A béke madara most indult #Aszmarába! #Családegyesítés #Etiópia #Eritrea" – írta az etióp légitársaság Twitter-üzenetében.

Időközben az eritreai hírközlési miniszter arról tájékoztatott, hogy a gép megérkezett az eritreai főváros repülőterére, ahol

az utasokat piros szőnyeggel és a nemzetek zászlajainak kifüggesztésével köszöntötték.

A diplomáciai olvadás idén júniusban indult meg, amikor Etiópia új reformista miniszterelnöke, Abij Ahmed bejelentette, hogy teljesen elfogadja a két ország között 2000-ben Algírban megkötött békemegállapodás feltételeit, amelyeket a korábbi addisz-abebai kormányok elutasítottak. Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor népszavazás eredményeképpen, évtizedekig tartó függetlenségi harc után elszakadt az anyaországtól. Öt évre rá, 1998-ban két háborút is vívtak egymással, majd két év múlva kötötték meg a békemegállapodást. A két ország között bonyolítja a helyzetet, hogy Etiópiában hozzávetőleg 170 ezer etiópiai menedékkérő él.