A kormányzó párt 17 ezer tagja ellen indítottak büntetőeljárást Pakisztánban

Vágólapra másolva!
A kormányzó Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) mintegy 17 ezer tagja ellen indítottak büntetőeljárást az utóbbi négy napban a dél-ázsiai ország hatóságai a választási szabályok megsértése miatt - közölte a pakisztáni rendőrség hétfőn.
Vágólapra másolva!

Egész pontosan 16 ezer 868 párttag ellen indult eljárás Pundzsáb tartományban, miután a hatóságok a provincia székhelyén, Lahorban őrizetbe vették a párt vezetőjét, a korrupció miatt tisztségéből elmozdított majd első fokon távollétében elítélt Navaz Saríf volt kormányfőt és lányát, Marjam Navazt.

A repülőtéren vették őrizetbe

Sarífot tavaly mozdította le hivatalából a pakisztáni legfelsőbb bíróság, majd 10 év börtönbüntetésre és 8 millió angol font (2,9 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére ítélte egy törvényszék. Lánya 7 évet és 2 millió fontos (730 millió forintos) pénzbüntetést kapott.

A vád szerint Saríf és családja

nem tudott elszámolni azoknak a pénzeknek az eredetével, amelyekből Londonban luxusingatlanokat vásárolt,

és adóbevallásában sem tüntette fel az összegeket.

A volt miniszterelnök múlt hét pénteken tért haza lányával Londonból Lahor repülőterére, ahol azonnal elfogták őket. Emellett pártjának több száz aktivistáját vették őrizetbe, akik egy több tízezer fős meneten vettek részt, amelynek úti célja a repülőtér volt, hogy fogadják vezetőjüket.

Saríf azért tért haza, hogy felkészítse pártját a július 25-i parlamenti választásokra.

A hadsereg állhat a háttérben

A helyi tájékoztatási minisztérium Saríf hazatérését megelőzően tudatta, hogy több mint tízezer rendőrt és a félkatonai szervezetek több száz tagját helyezték magas fokú készültségbe Lahorban.

A pakisztáni hatóságok emellett vasárnap terrorizmus gyanújával büntetőeljárást indítottak a PML-N vezetői ellen az ország terrorellenes törvényének 7. cikkelye alapján, amely meglehetősen tágan határozza meg a terrorizmust. E cikkely magába foglalja a közfélelem keltését és a törvénytelen gyülekezést is.

Megfigyelők széles körben azon az állásponton vannak, hogy

mert nem akarja, hogy Saríf pártja győzzön a választásokon. A katonaság vélhetően az ellenzéki Imran Hán egykori krikettsztár pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) hatalomba kerülésén munkálkodik. Jelentések szerint ennek érdekében egyebek közt nyomást gyakorol a sajtóra is.

Fej-fej mellett

A hétfői rendőrségi közlemény szerint ugyanakkor Hán pártjának 39 tagja ellen is büntetőeljárást indítottak.

Navaz Saríf volt kormányfő szerint a katonaság "igazságügyi boszorkányvadászatot" folytat ellene, hogy megakadályozza pártját második választási győzelmében.

Sarífot 1999-ben mozdították el tisztségéből először, akkor a hadsereg egy vértelen puccs útján.

A közvélemény-kutatások szerint a PML-N és a PTI fej-fej mellett állnak támogatottságukban.

Pakisztán 71 éves történetét lényegében négy demokratikus és négy katonai vezetésű időszakra lehet felosztani.