Csak egy órára akartak beugrani a barlangba a thai focisták

Maeszai, 2018. július 4. A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. megtalálták egy edzőjével együtt június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala)
Vágólapra másolva!
Csak egy órát tervezett a barlangban tölteni a fociedző és 12 tagú, tizenévesekből álló csapata a Tham Luang-barlangban, mielőtt a nagy esőtől hirtelen megemelkedő vízszint több mint két hétre foglyul ejtette őket – mesélte az egyik kisfiú apja.
Vágólapra másolva!

Thaiföld északi részén, Csiang Raj tartományban június 23-án, edzés után indult el a focicsapat felderíteni a barlangot, ahonnan kedden végül bonyolult és veszélyes, többnapos akcióval mind a 12 fiút és edzőjüket kimentették.

– mondta el a médiának Banpot Kornkam, a Vaddisznók nevű csapat 13 éves kapitányának apja.

Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Július 2-án, kilenc nappal az eltűnésük után két brit búvár találta meg a csapatot a bejárattól sok kilométerre, egy elöntött kamra sáros padkáján ülve.

Sok thaiföldi szerint a 25 éves edzőnek, Ekkapol Csantavongnak köszönhető, hogy a kilenc napot biztonságban vészelték át a 11 és 16 év közötti fiúk.

Maeszai, 2018. július 4. Az első képek a gyerekekről Forrás: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala/-------------------

„Csöndesen ültek, nem csináltak semmit, mert sötét volt. Amikor éhesek voltak, Ek edző zseblámpájával a mennyezet cseppköveire világított” – mesélte az apa, amit a még mindig kórházban lévő fiától hallott.

A fiúk a cseppkövekről lecsurgó vizet itták, így élték túl a kilenc napot

– mondták a mentésben részt vevő tengerészek.

Miután kiszabadították a gyerekeket és edzőjüket, kórházi kivizsgálás és karantén várt rájuk, azonban már találkoztatnak a családjukkal.

Forrás: AFP/HANDOUT

– mondta Tongcsaj Lertvilairatanapong, a hatóság képviselője.

A gyerekeket megtaláló két brit búvár egyike, John Volanthen hazatérése után a BBC-nek nyilatkozott.
„Nem vagyunk hősök. Épp az ellenkezője, amit mi csinálunk: nagy nyugalom kell hozzá, folyamatosan kalkulálunk.

– mondta. Volanthen volt az első, akinek a hangját kilenc nap után meghallották a fiúk.

„Hányan vagytok?” – hallható a kérdés a thai tengerészek által közzétett videón, ahol látszik, amint a brit búvár lámpája végigpásztáz a csoporton. „Tizenhárman? Csodálatos!” – mondta Volanthen.