Az orosz-izraeli egyeztetések a biztonságot erősítik a Közel-Keleten

Vágólapra másolva!
Az orosz-izraeli egyeztetések lehetővé teszik a biztonság és a bizalom szintjének növelését a közel-keleti régióban – jelentette ki szerdán Moszkvában Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

"A mi figyelmünk nyilvánvalóan a Szíriában történtekre és Irán (szíriai) jelenlétére összpontosul. (...) Jól ismert véleményünk az, hogy Iránnak el kell hagynia Szíriát" – mondta Netanjahu.

Mind Izraelt, mind az Egyesült Államokat aggasztja Irán növekvő katonai jelenléte Szíriában,

ahol Teherán kulcsfontosságú támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek. Az izraeli vezetés többször is jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában. Oroszország azonban, amely Damaszkusz egyik fő szövetségese Irán mellett, már figyelmeztetett: irreális elvárni Irántól, hogy teljes mértékben kivonja erőit Szíriából.

Izraeli források szerint Netanjahu arról is biztosította Putyint, hogy Szíriával szemben nem kíván fenyegetőleg fellépni az Aszad-rezsim távozásának érdekében.

Az izraeli biztonsági erők által a Golán-fennsíkon szerdán lelőtt – Szíria felől érkező – drónnal kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte: "Szeretném hangsúlyozni, hogy a légterünk és szárazföldi határunk megsértésére irányuló mindennemű kísérletet el fogunk fojtani".

Vlagyimir Putyin a találkozón úgy fogalmazott: mind a gazdasági, mind a politikai és katonai kapcsolatok pozitívan alakulnak Oroszország és Izrael között.