Megkezdődött a NATO tagországok csúcstalálkozója

Orbán Viktor Donald Trump NATO csúcs
Brüsszel, 2018. július 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett családi fotón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Donald Trump amerikai elnök és Theresa May brit miniszterelnök (az első sorban, b-j) a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én. A második sorban, az amerikai elnök mögött Orbán Viktor magyar miniszterelnök, tőle jobbra Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök, balra Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. A hátsó sorban Andrzej Duda lengyel államfő, Antonio Costa portugál miniszterelnök, Klaus Iohannis román elnök és Andrej Kiska szlovák elnök (b-j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Ma vette kezdetét a két napos NATO csúcsértekezlet, melynek középpontjában a tagországok védelmének és biztonságának fokozása áll, de nagy hangsúlyt kap a méltányos tehermegosztás kérdése is a katonai költségvetést illetően. Ott van Orbán Viktor miniszterelnök is a csúcstalálkozón.
Vágólapra másolva!

Légibemutatóval vette kezdetét a mától ülésező NATO csúcstalálkozó, aminek fő témája a tagországok védelmének és biztonságának fokozása, valamint az európai katonai mobilitás és a védelmi kiadásoknak a növelése. Macedónia pedig feltehetően meghívást fog kapni a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Minekután az Amerikai Egyesült Államok elégedetlen az európai tagállamok katonai költségvetésével, a találkozón várhatóan nagy hangsúlyt kap a méltányos tehermegosztás kérdése.

A tárgyalásokon szó lesz a NATO és Oroszország viszonyáról, továbbá megegyeznek a szervezet parancsnoki szervezetének megerősítéséről.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely