A thai mentőakció majdnem tragédiával végződött

2018.07.11. 10:00

Hajszálon múlt, hogy a thaiföldi barlangi mentés nem tragédiával ért véget. Ennek oka egy elromlott szivattyú volt, amely szerencsére az után ment tönkre, hogy már az utolsó gyereket is kimentették. A mentőakció után azonban még több mint száz ember volt a barlangban, azonban mindenki ki tudott menekülni a vízzel megtelő barlangból.

Ahogy az Origo is megírta, kedden mind a 12 fiút és fociedzőjüket sikerült kimenteni a thaiföldi barlangból, ahol 18 napon át raboskodtak.

A csapat edzés után kirándulni indult a turisták körében is népszerű Tham Luang barlangba, de már nem tudtak kijönni azelőtt, hogy a bejáratot elöntötte volna a víz. A napokig tartó esőzések miatt a vízszint egyre emelkedett, végleg elzárva a gyerekeket a külvilágtól. 

Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Arpakorn Yukongkaew, a thaiföldi haditengerészet parancsnoka a mentés után egy nappal arról beszélt, milyen reményekkel vágtak neki a kutatómunkának, és hogy milyen feszült volt a több mint 1000 ember irányítása mellett zajló mentőakció.

Habár a gyerekeket sikerült épségben kihozni, majdnem tragédiával végződött a mentés. A The Guardian szerint a mentés végére ugyanis leállt az a szivattyú, melynek segítségével alacsonyan tartották a vízszintet a barlangban. Csak a szerencsén múlott, hogy ez már az után történt, hogy az utolsó gyerek is elhagyta a barlangot.

Forrás: AFP/Krit Phromsakla Na Sakolnakorn

A magasabb vízállással az orvosnak és három búvárnak kellett megküzdenie, akik a cikk szerint csak az önkéntes mentők kiabálására lettek figyelmesek, ők több mint 100-an voltak a barlang egyik szakaszán.A csapat 1,5 km mélyen járt a barlangban, amikor hirtelen emelkedni kezdett a vízszint. Mindenki azonnal menekülni kezdett a víz elől magasabb pontot keresve. Végül mindenkinek sikerült kijutnia a barlangból.

Korábban meghalt egy búvár

Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja önkéntesként vett részt a mentőakcióban. Az ő feladata volt, hogy oxigénpalackokat helyezzen el azon az útvonalon, amelyen keresztül végül kihozták a gyerekeket. A férfi elvitte az egyik palackot a kijelölt helyre, de a visszafelé vezető úton elvesztette az eszméletét és meghalt.