Visszanyerte öntudatát az angliai Novicsok-mérgezés túlélője

Vágólapra másolva!
Visszanyerte kedden öntudatát az a brit férfi, akit június utolsó napján szállítottak súlyos mérgezéses tünetekkel élettársával együtt a délnyugat-angliai Salisbury kórházába. Élettársa, a 44 éves, háromgyermekes Dawn Sturgess vasárnap este a kórházban meghalt.
Vágólapra másolva!

A kórház kedd esti tájékoztatása szerint a 45 éves Charlie Rowley eszméleténél van,

állapotában csekély, de nagy jelentőségű javulás állt be.

A kórház közlése szerint a beteg állapota továbbra is válságos, de stabil.

Lorna Wilkinson, Salisbury kórházának ápolási igazgatója úgy fogalmazott, hogy bár a javulás jó hír, Charlie Rowley azonban még mindig nagyon beteg, és speciális ellátásra szorul a nap 24 órájában.
A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a múlt héten megállapította, hogy

a két brit megbetegedését ugyanolyan Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta,

amilyentől négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerző ügynök és lánya, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahová a két brit állampolgárt is beszállították, és ahol Dawn Sturgess vasárnap este meghalt.

Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, de hollétük nem ismeretes.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a katonai idegméreg-hatóanyaggal márciusban elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A Scotland Yard vizsgálatának középpontjában az idegméreg tárolására szolgáló eszköz azonosítása és fellelése áll, mivel a rendőrség feltételezése szerint ez kerülhetett valahogy a két brit állampolgár kezébe. A rendőrség szerint a két brit esetében olyan súlyos tüneteket okozott a méreganyag, hogy

biztosra vehető módon nagy dózissal kerültek érintkezésbe.

Vegyvédelmi és biztonsági szakértők egybehangzó álláspontja szerint teljesen valószínűtlen, hogy újabb célzott támadásról lenne szó, mivel semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a két brit állampolgárnak bármilyen kapcsolata lett volna Szkripalékkal. Az egyöntetű szakértői vélemény az, hogy a két brit annak az idegméregnek

a hátrahagyott maradékával kerülhetett valahogy érintkezésbe, amellyel Szergej Szkripalt és lányát márciusban Salisburyben megmérgezték.

Dawn Sturgess Salisburyben élt, Charlie Rawley az onnan néhány kilométerre fekvő Amesbury kisvárosban lakik. Megbetegedésük előtt mindketten Salisburyben jártak.

Sally Davies, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője keddi felhívásában azt kérte, hogy Amesbury és Salisbury lakói saját biztonságuk érdekében

ne vegyenek fel a földről semmiféle olyan ismeretlen tárgyat, amely képlékeny anyagot vagy folyadékot tartalmaz.