Kint van az utolsó thai gyerek is, ma véget ér a mentés

TOPSHOTS Horizontal ACCIDENT CAVE FLOOD TEAM RESCUE FAMILY PRAYER
Family members and relatives pray at the entrance of Tham Luang cave while rescue personnel conduct operations to find the missing members of the children's football team along with their coach at the cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Chiang Rai province on June 26, 2018. / AFP PHOTO / THAI NEWS PIX AND AFP PHOTO / Krit Phromsakla Na SAKOLNAKORN
Vágólapra másolva!
A thaiföldi haditengerészet közölte, hogy mind a 12 gyereket és edzőjüket is kimentették a thaiföldi Tham Luang barlangból. Már mindannyian kórházban vannak. Az ifjúsági focicsapat és 25 éves edzőjük összesen 18 napot töltöttek a mélyben, mivel a sok esőzés miatt nem tudtak kijutni a barlangból. Három turnusban, három nap alatt hozták ki őket.
Vágólapra másolva!

Friss: Már az orvos és a haditengerészet három búvára is elhagyta a barlangot.

Miután mindenki biztonságban elhagyta a barlangot Narongsak Osatanakorn, a mentés vezetője azt nyilatkozta, hogy nagyon boldog, és elképzelhető, hogy nem tud mindenkinek köszönetet mondani, majd hozzátette, hogy a thai hadsereg több mint 1000 embert küldött, hogy segítsék a mentést.

Helyi idő szerint kedd délelőtt 10 órakor megkezdték a maradék négy gyerek és edzőjük mentését a thaiföldi barlangban – írja a The Guardian.

A terveiknek megfelelően mindenkit ki tudtak menteni.

Egy távozó mentőautó a Tham Luang barlang környékéről Forrás: AFP/Ye Aung Thu

A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor - közép-európai idő szerint 12 óra 40 perckor - értek ki a szabadba.

- közölte Facebook-oldalán a haditengerészet.

Már mind a 13-an a kórházban vannak.

Délután Narongszak Osatanakorn, a műveletet irányító tartományi kormányzó szerint egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, szintén ma jönnek ki a barlangból.

A tegnap esti esőzés sem akadályozta a 19 főből álló mentőexpedíciót.

A négy gyereket és az edzőt egyszerre hozták ki, így a mai mentés tovább tartott, mint a korábbiak.

Katonák a helyszínen Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Az utoljára kimenekített gyerekeket is azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a barlang kijáratánál, de állapotukról eddig semmit sem közöltek. A barlangtól mentőautóval vitték el őket, majd mentőhelikopteren szállították őket kórházba.

A helyszíni tudósítók jelentései szerint körülbelül fél óránként szállították el őket mentővel.

A thai televízió szerint tizenegyedikként a legfiatalabb fiút mentették ki. Egyes hírek szerint a 11 éves Chanin Wiboonrungruengről van szó, de ezt még nem erősítették meg, ahogy a többiek személyazonossága sem ismert.

A sikeres mentőakcióhoz először az izlandi miniszterelnök gratulált. Ma a remény, az együttérzés és a bátorság nyert - írta Katrín Jakobsdóttir. Twitter-üzenetében még gyors felépülést kívánt a bátor fiúknak.

A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indították el, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. Az egész művelet három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút is az edzővel együtt.

Az edző nagynénje, azt nyilatkozta, hogy csak megakarja ölelni Ekapol Chantawongot.

A már kimentett gyerekek jól vannak

A BBC szerint a vasárnap és hétfőn kimentett gyerekek jól vannak.

Kettőjüket enyhe tüdőgyulladás miatt kezelték, két fiúnak alacsony volt a testhőmérséklete,

egynek pedig alacsony volt a pulzusszáma a kórházba szállításkor, de azóta normalizálódott az állapotuk. A Sky News szerint egyiküknek sincs láza, és a kedvük is jó.

A fertőzésveszély miatt karanténban ápolják őket,

szüleik csak üvegfalon keresztül láthatják

a vasárnap kihozott fiúkat. A második csapatot is hamarosan láthatják a szüleik, a látogatást viszont csak a teljes kivizsgálás után engedik meg az orvosok.

Rendőrök a Chiang Rai-i kórháznál, ahol a gyerekeket kezelik Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója szerint

az egyik legfőbb veszélyt a denevérek által terjesztett fertőzések jelentik.

Nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek velük vagy ürülékükkel, akkor valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

„Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat” – mondta a kutató.

Egy nővér a Chiang Rai-i kórházban, ahol a kimentett gyerekeket kezelik Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Fokozatosan szoktatják őket a külvilághoz: csak könnyen emészthető ételeket kapnak, például hígított zabkását, de gyorsan erősödnek, így az orvosok csokit és kenyeret is megengedtek nekik.

A sötétben töltött két hét miatt pedig napszemüveget kell viselniük.

A barlangrendszerben az ifjúsági focicsapat 12 tagja és edzőjük, a 25 éves Ekapol Chantawong rekedt benn június 23-án.

Egy újságíró felpróbál egy olyan maszkot, amelyben a gyerekek úsznak a barlangban Forrás: Bangkok Post/Bangkok Post Plc/Patipat Janthong

Nem mehetnek a világbajnokságra

Időközben két producer is megérkezett a barlanghoz, akik állítólag máris a focicsapat történetének megfilmesítésen kezdtek el dolgozni.

Bár a FIFA korábban meghívta a gyerekeket,

az orvosok nem engedik el őket a focivébé vasárnapi döntőjére,

mivel legalább egy hetet kórházban kell tölteniük, hogy teljesen felépüljenek. Ugyanakkor a Mae Sai Prasitsart iskola igazgatója – ahova a focicsapat hat tagja jár – felmentette a gyerekeket a jövő heti vizsgák alól.

Imádkozó családtagok a Tham Luangnál Forrás: AFP/Krit Phromsakla Na Sakolnakorn

A thai miniszterelnök a katasztrófaturizmustól tart, és ezentúl szigorúbban fogják ellenőrízni, hogy ki lép be és ki megy ki a világhírűvé vált barlangból: „Több lámpát és jelzőlámpát kell felraknunk, veszélyes a barlang.”