Hétfőn is négy fiút hoztak ki a barlangból

religion Horizontal
An ambulance exits from the Tham Luang cave area as rescue operations continue for those still trapped inside the cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province on July 9, 2018. Rescue workers dived deep inside a flooded Thai cave for a second straight day on July 9 in a treacherous bid to save a trapped group of young footballers, with the mission chief promising more "good news" after four of the 13 were saved. / AFP PHOTO / Ye Aung THU
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint hétfő délután kimentették a nyolcadik fiút is a thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerből. A hírt megerősítette a Thaiföldi Haditengerészet különleges egysége is. A 12 tagú ifjúsági focicsapat és edzőjük több mint két hete nem tud kijutni a barlangból. Több forrás szerint mára befejezték a mentőexpedíciót, azaz még négy gyerek és edzőjük van a föld alatt. Szorít az idő, heves esőzések várhatóak.
Vágólapra másolva!

Tartja magát az előzetes ütemtervhez az a thaiföldi mentőcsapat, amely naponta négy gyereket szabadít ki a Tham Luang barlangból. Több forrás szerint,

miután hétfőn is négy fiúnak sikerültek kijutni a barlangból,

a mentőcsapatok abbahagyták a keresést.

A thai mentőcsapatok négy gyereket még vasárnap mentettek ki, az akció hétfőn helyi idő szerint 11 órakor folytatódott.

Szemtanúk szerint nem sokkal öt óra előtt egy hordágyon vitték egy mentőautóhoz az ötödik gyereket

– írja a The Guardian.

A lapnak ezt az információt azután a helyi hatóságok is megerősítették. Pár percre rá felszállt egy helikopter, amely Chiang Rai felé indult, ahol a többi gyereket is kezelik.

Délután hat óra körül megerősítették, hogy a hatodik fiút is kihozták a barlangrendszerből.

Ezt a mentőcsapat egyik tagja erősítette meg a The Guardian helyi tudósítójának.

A thai miniszterelnöknek is hatkor kellett volna a helyszínre érkeznie, azonban Chiang Raiban maradt, hogy ne zavarja a mentőexpedíciót. A BBC helyi tudósítója szerint körülbelül ugyanekkor érkezett meg a mentőautó a Chiang Rai-i kórházba, amelyik valószínűleg az ötödik fiút hozta be.

Mentőautó a helyszínen Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Azóta már a hetedik és a nyolcadik fiú is kórházba került.

A BBC azt írja, hogy a kimentett fiúk ugyan fáztak, de jó kondícióban voltak, amikor felszínre kerültek, kórházban lévő társaik is egészsésgesek. Úgy tudni, hogy ma a legjobb erőben lévő gyerekkel folytatták a mentést.

Ez azt jelenti, hogy két napnyi mentés után 8 gyerek biztonságban van,

de négy fiúnak és az edzőjüknek még várni kell legalább egy napot.

A BBC időjárás-előrejelzése szerint fontos lenne minél hamarabb kihozni mindenkit a barlangből, mert a héten erős esőzések várhatóak, különösen a hét második felében.

Ha minden jól megy, kedden este már senki nem lesz a barlangban.

A thaiföldi média szerint helikopterrel körülbelül 20 perc alatt viszik be a gyerekeket a városba, a leszállótól pedig még 700 méterre van a kórház.

A mentőalakulat hordágyon vitte az egyik fiút a rendőrség helikopteréhez Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Négy fiút már kimentettek vasárnap

Vasárnap négy gyereket mentettek ki a búvárok, őket rögtön kórházba szállították, és karanténban ápolják őket fertőzésveszély miatt. Nevüket nem hozták nyilvánosságra, de a helyi hírek szerint jól vannak, állítólag azt üzenték, hogy bazsalikomos csirkét ennének.

A szülőknek még nem engedték meg, hogy találkozzanak velük, amíg a vérképük el nem készül,

addig esetleg csak egy üvegfalon keresztül láthatják őket.

Rendőrök a kórház előtt, ahol a gyerekeket ápolják Forrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Narongsak Osatanakorn, a mentőakció vezetője szerint

a mai körülmények ugyanolyan jók voltak, mint a vasárnapiak, mivel a tegnapi esőzés nem emelte meg a vízszintet a barlangban.

Mellette a gyerekek mentális és fizikai állapota, valamint a búvárok felkészültsége is a mentőexpedíció újrakezdése mellett szólt. A mentőcsapat is nagyjából ugyanazokból a búvárokból áll, csak néhányukat helyettesítették kimerültség miatt.

Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Több mint két hete ragadtak a barlangban

A barlangrendszerbe az ifjúsági focicsapat 12 tagja és az edző június 23-án ragadt benn, miután a barlang egyetlen bejáratánál lévő patak a heves esőzések miatt megáradt. Kilenc napon át keresték őket, majd brit búvárok találták meg őket.