Brüsszel ismét Magyarország elítélésére készül

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottsága hétfőn kora délután szavaz a holland Judith Sargentini nevével fémjelzett, Magyarországról szóló jelentésről, amely többek között az alkotmányos rendszer megcsonkításával és a migránsok jogainak megsértésével vádolja a budapesti kormányt. Az alaptalan állításoktól hemzsegő dokumentumot szinte biztosan elfogadja a balliberális többségű testület, így a későbbiekben akár elindulhat hazánk ellen a hetes cikk szerinti eljárás. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a jelentést. A háttérben Soros György áll, mivel a tőzsdespekuláns emberei nem tudják elfogadni, hogy Magyarország nem engedi be az illegális migránsok tömegeit. Sargentini is meglepően jó viszonyt ápol az amerikai tőzsdespekulánssal. Az Origo tudósítója a helyszínről számol be a szavazásról és a reakciókról. 
Vágólapra másolva!

Szinte biztosan elfogadja az Európai Parlament állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottságának (LIBE) balliberális többsége a holland Judith Sargentini nevével fémjelzett, Magyarországról szóló jelentést.

- nyilatkozta Gál Kinga a Magyar Időknek. Judith Sargentini eddig is minden vita során elmondta, hogy a cél a hetes cikkely alapján eljárást kezdeményezni hazánkkal szemben. Támadó és ellenséges a hangnem, s amit látunk, az egy eleve eldöntött forgatókönyv megvalósulása - mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazás előtt.

Sargentini képtelen felfogni, hogy a magyarok esetleg másképp gondolkoznak, hogy a néhány civil szervezet által kreált hamis kép, a baloldal vélt valósága köszönő viszonyban sincs a tényekkel. Ha valami nem illeszkedik az általuk elképzelt világba, azt már zavaró tényezőnek bélyegezik – fogalmazott Gál Kinga, azt hangsúlyozva: ez a baloldali elit végérvényesen eldöntötte, hogy a kormány és annak vezetője, Orbán Viktor elítélendők.

Judith Sargentini, Soros György egyik megbízható szövetségese (jobb oldalt) nagyon régóta küzd az illegális bevándorlók Európába engedése mellett Forrás: AFP/Patrick Hertzog

"Minősített hazugságok gyűjteménye"

Egy koncepciós eljárás folyik az EP-ben Magyarországgal szemben, az úgynevezett Sargentini-jelentés például „minősített hazugságok gyűjteménye" - minderről már Szijjártó Péter beszélt. A külügyminiszter hozzátette: ezek a bizottsági anyagok

olyan ügyeket hánytorgatnak fel, amelyeket már régen lezárt Magyarország és az Európai Bizottság.

„Az látszik, hogy NGO-k egy csoportja folyamatosan rendkívül negatív képet fest Magyarországról, ezen NGO-kban közös, hogy közvetve, közvetlenül, szorosabban vagy lazábban Soros György hálózatához tartoznak" - fogalmazott a miniszter.

Szájer: Diktátorokként viselkednek a balos politikusok

Brüsszel immár nyolc éve támadja rágalmakkal Magyarországot, a vádak elhangzása után pedig alkalmat sem adnak a védekezésre - minderről már Szájer József beszélt. Példaként említette erre a fideszes képviselő a LIBE-bizottság múlt szerdai ülését, ahol a Magyarországgal szembeni álláspontot fél órában fejthették ki a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentés vitájában, míg a védekezésre alig 4-5 perc jutott.

Szájer József ezzel összefüggésben kijelentette,

a brüsszeli baloldali politikusok percenként hivatkoznak a jogállamiságra, miközben annak legelemibb feltételeit sem teljesítik,

tulajdonképpen diktátorokként viselkednek. A Sargentini-jelentés készítői például bejelentették, az európai jogon túli kérdéseket is vizsgálnak, noha az Európai Uniónak nincs felhatalmazása az olyan ügyek vizsgálatára, mint a nyugdíjak mértéke, a nők száma a politikában vagy az oktatási kérdések.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: Minősített hazugságok gyűjteménye a Sargentini-jelentés Forrás: MTI/Kkm

A balliberálisok felfüggesztenék a szavazati jogunkat

A mostani konfliktus előzményei tavaly májusig nyúlnak vissza, amikor az EP arról döntött, hogy a brüsszeli szlengben uniós atombombának elkeresztelt 7. cikk szerinti eljárás előkészítését kérte hazánkkal szemben, amely végső soron Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez vezethet. Az előterjesztést a szociáldemokrata, a liberális, a zöldpárti és a radikális baloldali frakció együtt nyújtotta be. Az EP ezt követően utasította a LIBE-t, hogy készítsen különjelentést.

A magyar kormány akkor ezt úgy kommentálta, hogy Soros-jelentés készül Magyarországról.

Jelentéstevőnek pedig egy zöldpárti európai parlamenti képviselőt jelöltek ki, aki elsőre óriási elánnal, már-már földöntúli megszállottsággal kezdett neki feladatának: Magyarország megregulázásának. De ki is valójában Judith Sargentini, aki ennyire gyűlöli Magyarországot? A nagyhangú zöldpárti európai parlamenti képviselő eddigi politikai tevékenységét áttekintve nem nehéz megérteni, hogy mi a mozgatórugója: teljes mértékben Soros György embere, és a létező legelkötelezettebben bevándorláspárti.

Sargentini régóta Soros György egyik legfőbb szövetségesének számít Forrás: Getty Images for Concordia Summit/Bryan Bedder

Sargentini már fiatalon sem kért az atomból

Sargentini már fiatal korában megkapta a megfelelő ideológiai kiképzést, egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy családja „politikailag nagyon is tudatos". Tökéletesen példázza, hogy szülei már egészen kis gyerekként magukkal cibálták a nukleáris fegyverek Hollandiában történő elhelyezése elleni tüntetésekre. Az évek teltek-múltak, de pályafutását 2009-ben koronázta meg. Ekkor bejutott az Európai Parlamentbe, és még ebben az évben jelölték a Baloldali Zöldek frakcióvezetőjének. Kiemelte akkor, hogy olyan kérdésekkel kíván foglalkozni, mint a migráció, az éghajlatváltozás és az emancipáció.

Sargentini is rajta van Soros György megbízható szövetségeseinek listáján.

Bár tagadja, hogy Soros embere lenne, 2013-ban ő maga írta közösségi oldalán, hogy már 10 éve együtt dolgozik Soros György egyik szervezetével, és kifogástalan az együttműködésük. Az meg különösen sokatmondó, hogy a holland politikus önként jelentkezett a jelentés elkészítésére. Nézzük, miért is volt ilyen lelkes a feladat elvállalásakor:

  • A holland képviselő aktívan részt vett az Európai Parlament korábbi, Magyarországról szóló vitáiban is.
  • Támadta az Orbán-kormányt a médiatörvény módosításakor.
  • Az SZDSZ-közeli Konrád Györgyre hivatkozva bírálta az új Alaptörvényt.
  • Rui Tavaressel, valamint Tabajdi Csabával együtt szólította fel a brüsszeli Bizottságot, hogy kísérje figyelemmel a magyar sarkalatos törvények elfogadását.
  • Egy korábbi bejegyzésében diktátornak nevezte Orbán Viktort.
  • Az EP zöld frakciójának tagjaként kiállt a röszkei tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. mellett.
  • Büszkén számolt be, hogy forrásként használta Magyar Bálint, egykori SZDSZ-es politikus könyvét.
  • Idén januárban Magyarországra utazott azért, hogy a LIBE-jelentés kapcsán Soros György hazai szervezeteivel, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet vezetőivel konzultálhasson.
Judith Sargentini célja Magyarország megbüntetése, mert nem fogad be illegális bevándorlókat Forrás: Wikimedia Commons/GroenLinks Europa

Kötelező kvótát akar mindenáron

Sargentini feltűnően sokszor és feltűnően hangosan kiállt a bevándorlás és a migránsok minél nagyobb számban történő befogadása mellett. Jóval megelőzve korát, már 2013-ban arról beszélt a France 24 nevű francia televíziós csatornának, hogy minden bevándorlónak tisztességes otthont és méltányos esélyt kell adni. 2015-ben azért harcolt az Európai Parlamentben, hogy a migránsok munkalehetőséget kapjanak, 2017-ben a menekültek világnapján pedig azon kesergett, hogy továbbra sem működik a bevándorlási kvóta, és a tagállamok nem veszik át a migránsokat.

Sargenitni bár minden fórumon kiáll a minél nagyobb demokrácia, átláthatóság és sajtószabadság mellett, de

amikor neki próbálnak feltenni kérdéseket, akkor nagyon gyorsan menekülőre fogja.

Az Echo TV brüsszeli tudósítója szerette volna megtudni a képviselő-asszonytól, hogy miért támadja hazánkat, de csupán annyi választ kapott, hogy ne idegesítse fel őt a televízió, majd elrohant.

Még rengeteg feltétel van

A Sargentini-jelentés célja, hogy felkérje a tagállami kormányok képviselőiből álló Tanácsot az Európai Uniós alapszerződés nevezetes 7. cikkelyében foglalt eljárás elindítására, ezt, ahogy korábban írtuk, a brüsszeli szlengben uniós atombombának szokták nevezni. Azonban ahhoz, hogy Magyarország ellen ezt élesítsék, több szigorú feltételnek kell teljesülnie.

  • A Soros-jelentésről 2018 második felében szavaz az EP plenáris ülése. A jelentés elfogadásához a jelen lévő képviselők szavazatának kétharmada, az összes képviselő szavazatának abszolút többsége szükséges (vagyis összesen 376 voks szükséges).
  • Ha az Európai Parlamenten átmegy a jelentés, akkor az általános ügyek tanácsához kerül az ügy, itt a tagállamok külügyminiszterei foglalnak helyet. Az Általános Ügyek Tanácsában a határozat elfogadásához négyötödös többség kell úgy, hogy az érintett ország nem szavaz. A külügyminiszterek által megfogalmazott jelentésről újra szavaznia kell az EP-nek.
  • Ha az EP is (ismét) jóváhagyja, akkor a "probléma" már az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elé kerül. Itt viszont egy nagyon szigorú feltételnek kell teljesülnie, hogy ne akadjon el az ügy: TELJES egyetértés kell az EU-s tagállamok vezetői között, ami azt jelenti, hogy valamennyi politikusnak egyet kell értenie az ügyben. Értelemszerűen az érintett tagállam kormányfője nem vehet részt a szavazáson. A jelenlegi európai politikai viszonyokat tekintve erre szinte semmi esély nincs.
  • Ha valamiképpen mégiscsak sikerülne átverni ezt is (ami gyakorlatilag elképzelhetetlen), akkor még mindig nem biztos, hogy elítélik az adott tagállamot: magáról a büntetésről már az Általános Ügyek Tanácsában lévő Miniszterek Tanácsa dönt, minősített többséggel.

A folyamat azt eredményezheti, hogy Magyarország szavazati joga felfüggesztésre, vagy végső soron akár az EU-s támogatások befagyasztásra kerülnének. Tehát messze van még a vége, Judith Sargentini jelentése csak az első lépesek egyike. Hogy Soros hűséges támogatójának mi a célja, az viszont nem kérdéses.