Állatias börtönkörülményekre panaszkodik a norvég tömeggyilkos

trial Horizontal
Norwegian mass killer Anders Behring Breivik (R) returns to a makeshift court in Skien prison’s gym after a lunch break on March 15, 2016 in Skien, some 130 km south west of Oslo, for his lawsuit against the Norwegian state, which he accuses of violating his human rights by holding him in isolation. Rightwing extremist Anders Behring Breivik is serving a maximum 21-year sentence for killing 77 people -- eight in a bomb attack outside a government building in Oslo and another 69, most of them teenagers, in a rampage at a Labour Youth camp on the island of Utoya in July 2011. / AFP / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Elutasította Anders Behring Breivik panaszát csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága. A bíróság szerint a 77-szeres norvég tömeggyilkost jobb körülmények között őrzik, mint más rabokat. Cellájában saját futópad van, valamint használhat számítógépes játékokat és magazinokat is olvashat.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi bíróság nem állapította meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének bármilyen megsértését, ezért nyilvánvaló megalapozatlansága miatt elutasította a beadványt - írja a bíróság a végleges határozatban, amelyet a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik adott be.

Breivik szerint ugyanis embertelen körülmények között őrzik.

Anders Behring Breivik, aki azóta Fjotolf Hansenre változtatta a nevét, 2011 júliusában előbb Oslóban

felrobbantott egy autóba rejtett pokolgépet, megölve nyolc embert, majd áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc embert - zömmel tizenéveseket - agyonlőtt egy ifjúsági táborban.

A férfi a Norvégiában kiszabható legszigorúbb - meghosszabbítható - büntetést kapta:

21 év börtönre ítélték.

Anders Behring Breivik Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A norvég legfelsőbb bíróság tavaly elutasította Breivik panaszát, a férfi ezután fordult az európai bírósághoz, mondván, hogy sérültek az emberi jogai, mivel magánzárkában őrzik,

és állatias bánásmódban van része.

Ennek érzékeltetésére egyebek közt azt hozta fel, hogy

gyakran hideg a kávéja.

A főügyész a norvégiai tárgyaláson rámutatott, hogy a felperes börtönkörülményei jobbak, mint sok más rabé: három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, tévét, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat.