A biztonságot és a nemzeti identitást fenyegetik a migránsok

migránsok vonulnak
Migrants wait to be rescued by the Aquarius rescue ship run by non-governmental organisations (NGO) "SOS Mediterranee" and "Medecins Sans Frontieres" (Doctors Without Borders) in the Mediterranean Sea, 30 nautic miles from the Libyan coast, on August 2, 2017. Italy on August 2, 2017 began enforcing a controversial code of conduct for charity boats rescuing migrants in the Mediterranean as new figures revealed a sharp drop in the numbers of people arriving from Libya. / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
Vágólapra másolva!
Letagadhatatlanná vált: az Európai Unió legnagyobb problémája a migránsválság. A Soros-hajónak is nevezett Aquarius botránya után itt az újabb migránshajó: a Diciotti. Szicíliában kötött ki, a fedélzetén több mint 500 migránssal. Az Aquariust végül a baloldali spanyol kormány engedte kikötni, Valenciánál. Most kezdik megvizsgálni a migránsokat, Macron francia elnök közülük jó néhányat be fog fogadni. Macron nincs különösebben tekintettel országa közvéleményére, a franciák több mint kétharmada nem szeretne újabb migránsokat beengedni. Ezzel egy időben a Le Figaróban alapos felmérés olvasható a migránshelyzetről. Ami egyértelmű: az európai emberek féltik biztonságukat, munkahelyüket és nemzeti identitásukat a bevándorlóktól.
Vágólapra másolva!

A tavaly nyári Ipsos-felmérésből most közölt részleteket a Le Figaro. Ami a legérdekesebb és persze érthető: az olasz emberek 88%-a úgy érzékeli, az elmúlt években jelentősen nőtt a migránsok száma országukban. Vagyis nem véletlen a bevándorlásellenes új olasz kormány sikere a választásokon, pontosan megértették a választók akaratát. De megközelítően hasonlóan gondolkodnak a franciák és a németek is.

Az európai emberek féltik biztonságukat. A felmérés szerint a németek döntő többsége, 76%-a úgy gondolja, hogy a migránsok között terroristák is vannak, egészen pontosan: úgy gondolják, hogy a bevándorlók között vannak olyanok, akik valójában terroristák, csak menekültnek tettetik magukat.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A kerítésben a legjobban (az olaszok előtt) a magyarok bíznak (mindez érthető: a magyar határzár bizonyítottan jól működik, legutóbb Merkel német kancellár ismerte el, a magyar kerítés Németországot is védi).

A legelviselhetetlenebbnek a saját ország szociális rendszerére a migrációs nyomást az olaszok és a britek tartják. Az olaszok a munkahelyüket is feltűnően féltik a migránsoktól.

És sok országban féltik persze a nemzeti identitást is a migránsoktól. Különösen ott magas ez a szám a felmérés szerint, ahol ezt az állampolgárok már régóta személyesen átélik. A németek, a franciák és az olaszok döntő többsége szerint a migránsok nem tudnak integrálódni, beilleszkedni a többségi társadalomba.

A Le Figaro szerdai számának szokásos kérdése ezúttal ez volt: az Európai Unió vajon képes lesz megoldani a migránskrízist? A válaszadók 87%-a azt mondta: nem.