Az illegális bevándorlás miatt megerősítették a boszniai határt

Vágólapra másolva!
Határőrök és rendőrök is védik a boszniai határt a megnövekedett migrációs nyomás miatt. Az év eleje óta azonban több mint 6500-an lépték át a határt illegálisan.
Vágólapra másolva!

A határőrök mellett rendőrök is védik szerdától Bosznia-Hercegovina keleti határait annak érdekében.

Ennek oka, hogy hogy megfékezzék az országba érkező illegális bevándorlókat.

A határőrség beszámolója szerint az utóbbi időszakban megnőtt a migrációs nyomás a Szerbiával és a Montenegróval közös határszakaszon, ám a legtöbb illegális határátlépést megakadályozták.

A védett szakaszokon újabbnál újabb útvonalakon próbálkoznak a migránsok, egyre többen igyekeznek az erdőkön, a folyókon és a nehezen megközelíthető helyeken keresztül bejutni az országba,

hogy onnan Horvátországba és az Európai Unió más tagállamaiba menjenek tovább.

A jobb védelem érdekében ezért szerdától a határőrséget az ország többségében szerbek lakta részének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a 60 rendőre is segíti.

Dragan Mektic belügyminiszter szerint jelenleg körülbelül 2500 migráns tartózkodik az országban, az év eleje óta azonban több mint 6500-an lépték át a határt illegálisan,

vagyis körülbelül négyezren tovább tudtak menni Horvátország felé.

A belügyminiszter szerint még legalább ötszáz határőrre lenne szükség ahhoz, hogy hatékonyan védhessék az országot, ám erre nincs a kormánynak pénze, így külföldi segítségre szorul.