Tajani: A migráció a legégetőbb kérdés az EU számára

KURZ, Sebastian
Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét Bécsben 2018. június 19-én.
Vágólapra másolva!
A migrációt nevezte a legégetőbb kérdésnek az Európai Unió számára Antonio Tajani kedden Bécsben. Az Európai Parlament (EP) elnöke az osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a bevándorlás ügyében nem kevesebbről van szó, mint Európa jövőjéről.
Vágólapra másolva!

Az olasz politikus szorgalmazta, hogy a július 1-jén kezdődő osztrák európai uniós elnökség egyik súlypontja Afrika legyen.

- fogalmazott Tajani, példaként említve a stabilitás mihamarabbi helyreállítását Líbiában, és az embercsempész bűnszövetkezetek felszámolását Nigerben.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) fogadja Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét Bécsben 2018. június 19-én. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Az olasz politikus álláspontja a büdzsé kérdésében azonban távol áll Sebastian Kurz osztrák kancellárétól - emlékeztetett az APA osztrák hírügynökség.

Az EP ugyanis azt szorgalmazza, hogy a tagországok befizetései a hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékára emelkedjenek, míg Ausztria nettó befizetőként nem akar 1 százaléknál többet folyósítani.

A sajtótájékoztatón Sebastian Kurz újfent az Európai Unió külső határainak védelmét és a helybeni segítségnyújtást hangsúlyozta, jóllehet ezzel nem oldódik meg a migráció. Az osztrák kancellár reményét fejezte ki, hogy a június végi európai uniós csúcson sikerül haladást elérni a menekültpolitikában, hogy aztán a szeptemberi salzburgi informális csúcstalálkozón még nagyobb előrelépés történjen a külső határok védelmének működőképessé tételében.

- vélekedett Antonio Tajani. Az EP elnöke fogadkozott, hogy a polgárok hamarosan konkrét válaszokat kapnak, mert e nélkül csak súlyosbodni fog a társadalmi válság az Európai Unióban.