A cseh miniszterelnök szerint az illegális bevándorlás jelenleg az EU legnagyobb problémája

Orbán Viktor; BABIS, Andrej
Budapest, 2018. január 26. Orbán Viktor kormányfő (j) és Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök sajtótájékoztatója az Országházban 2018. január 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Fontos beszédet mondott Andrej Babis cseh miniszterelnök Prágában. Szerinte az unió legnagyobb problémája a migráció, és fokozott szükség van a határok védelmére. A cseh miniszterelnök elutasította a kötelező kvótákat is.
Vágólapra másolva!

Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Prágában a háromnapos Prágai Európai Csúcstalálkozó (PES) elnevezésű nemzetközi fórum megnyitásakor mondott beszédet.

Babis itt azt mondta,

hogy az Európai Unió legnagyobb problémája jelenleg az illegális bevándorlás.


Beszédében úgy vélte, hogy a migrációs problémák Európában a politikai szélsőségek megerősödéséhez vezettek, és államok közti vitákat eredményeztek.

- hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Babis ismételten felhívta a figyelmet az európai uniós határok fokozott védelmének szükségességére.

Azt mondta, hogy a legnagyobb felelősség az EU déli tagállamaira hárul, mert a migránsok azokon keresztül próbálnak eljutni Európába.

Orbán Viktor kormányfő és Andrej Babis cseh miniszterelnök sajtótájékoztatója az Országházban 2018. január 26-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Európa többi államának támogatást kell nyújtania a déli országoknak - szögezte le a kormányfő. Megismételte eddigi álláspontját is, miszerint Csehország számára migránsügyben

a kötelező kvóták nem jelentenek megoldást, és elfogadhatatlanok.

Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh biztosa elsősorban az uniós országok egységének szükségességére hívta fel a figyelmet.

- hangsúlyozta Jourová.

Jourová elmondta azt is, hogy az európai országoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Afrikában méltó módon tudjanak élni az emberek, s ne igyekezzenek eljutni Európába.