Német-osztrák-olasz együttműködés indul a migráció ellen

2018.06.13. 14:58

Együttműködést kezd az illegális migráció ellen Németország, Ausztria és Olaszország – jelentette be Horst Seehofer német belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák kancellár. Berlin és Bécs pedig rendőröket küld Albániába a határvédelem megerősítése érdekében.

Horst Seehofer az osztrák kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján közölte, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezdeményezésére Róma, Bécs és Berlin együttműködést kezd a biztonság, a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció területén.

Horst Seehofer német belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellária hivatalban.Forrás: MTI/EPA/Alexander Becher

Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy létre kell hozni az illegális migráció ellen harcolni akarók tengelyét. Ehhez a törekvéshez kapcsolódik a három ország regionális együttműködése.

Majd hozzátette, hogy hatalmas változás történt az illegális migráció megítélésében 2015-2016 óta, amikor még erős ellenállásba ütközött a "nyitott határok politikája" elleni személyes fellépése. Most már viszont rendkívül széles és nagy a külső határ védelmét a középpontba helyező osztrák álláspontot támogató országok tábora - jelentette ki az osztrák kancellár.

Seehofer pedig tudatta, hogy

Albánia egyre inkább a migráció alternatív útvonala, ezért segíteni kell a helyi hatóságoknak.

Kurz azt mondta, hogy a balkáni migrációs útvonalat ugyan sikerült lezárni a 2015-ben elmélyült válság idején, de ismét növekedik az érkezők száma Görögországban, és új fejlemények mutatkoznak az albán útvonal mentén.

Fontos, hogy ne várjunk a katasztrófa bekövetkeztéig, mint 2015-ben, hanem időben megtegyük az ellenlépéseket, ezért Ausztria is támogatja rendőrökkel Albániát - tette hozzá.

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökség programjáról beszélve, a kancellár közölte, hogy meg kell erősíteni a Frontexet. Az EU-s határ- és partvédelmi ügynökségnek nagyobb személyzettel és több pénzzel kell rendelkeznie, mindenekelőtt pedig szélesebb jogkörrel.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja az osztrák törekvéseket.