Pszichiátriai kezelésre szorul a párizsi túszejtő

túszejtés párizsban
Rendőrök kimenekítettek egy asszonyt és egy kislányt abból a házból, ahol a túszejtő elbarikádozta magát egy informatikai cég irodájában, azt állítva, hogy robbanószerkezet van nála 2018. június 12-én.
Vágólapra másolva!
Pszichiátriai intézetbe került az a 27 éves marokkói férfi, aki túszokat ejtett kedd este Párizs belvárosában. A kommandósok még aznap elfogták a terroristát és kiszabadították a túszokat.
Vágólapra másolva!

A terroristát kedden este állították elő a kommandósok négy órával azután, hogy a francia főváros egyik belvárosi épületének udvarán egy informatikai cég irodájában elbarikádozta magát két tússzal. A tegnapi túszdráma részleteiről kezdetben ellentmondásos hírek jelentek meg a nemzetközi sajtóban. Sokáig azt sem lehetett tudni, pontosan mennyi embert ejtett foglyul, és azt sem, hogy kik voltak ők.

A kommandósok sikeres akciójának köszönhetően a túszok sértetlenül kiszabadultak a terrorista fogságából. A támadó könnyebben megsérült a rendőri akcióban.

Rendőrök kimenekítettek egy asszonyt és egy kislányt abból a házból, ahol a túszejtő elbarikádozta magát Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A büntetlen előéletű, de kisebb bűncselekmények miatt a rendőrség előtt is ismert túszejtő nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában. Gérard Collomb belügyminiszter tájékoztatása szerint gyenge idegzetű emberről van szó, aki összefüggéstelenül beszélt a tárgyalójával.

A párizsi ügyészség emberrablás, fegyveres erőszak, tiltott fegyvertartás, bűncselekménnyel való fenyegetés és szándékos emberölési kísérlet gyanújával indított ellene eljárást.

A kisebb bűncselekmények miatt a rendőrség által ismert túszejtő nem szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. Forrás: MTI/AP/Apostol Péter

A túszejtés kezdetén a terrorista azt állította, hogy robbanószerkezet van nála, de kiderült, hogy hazudott. Amikor viszont a kommandósok megindították a túszmentő akciót, a támadó egy nő torkához - akit korábban benzinnel leöntött - kést tartott. A másik túsz egy férfi volt, akit korábban megbilincselt a marokkói férfi.

Rendőrségi források a támadást követően azt közölték, hogy egy gyenge idegzetű emberről van szó, akinek az indítékai zavarosak. Teljesen érthetetlen dolgokat mondott, először az iráni nagykövettel, majd a francia kormánnyal akart beszélni.

Rendőrök a párizsi ház előtt, ahol a túszejtő elbarikádozta magát egy informatikai cég irodájában, azt állítva, hogy robbanószerkezet van nála. Forrás: MTI/AP/Apostol Péter

A túszejtés Párizs egyik sűrűn lakott belvárosi negyedében történt, nem messze a 2015. november 13-i párizsi iszlamista merényletsorozat helyszíneitől, ahol számos bár és üzlet található.

Franciaországban az elmúlt három évben 246-an haltak meg iszlamista merényletekben, az országban továbbra is a legmagasabb szintű a terrorkészültség.