Emmanuel, már holnap küldünk neked 9000 migránst!

Horizontal EXTREME RIGHT PARTY POLITICAL CAMPAIGN ELECTION LEGISLATIVE ELECTION ELECTORAL MEETING ATTITUDE BUST
Matteo Salvini, olasz belügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba szerda reggel, miután Párizs bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius nevű hajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből. Olasz sajtóértesülések szerint Rómában emiatt fontolgatják Giuseppe Conte miniszterelnök pénteki párizsi útjának lemondását. A hajót Soros György pénzelte szervezetek működtetik, gyakorlatilag csempészhajónak használják.
Vágólapra másolva!

Az Enzo Moavero Milanesi vezette olasz külügyminisztériumban magyarázatot várnak a francia elnöki hivatal keddi közleményére. Ebben Emmanuel Macron francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását.

A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket.


Olaszországban ennél is nagyobb visszhangja volt annak, hogy Gabriel Attal, a Macron vezette En Marche párt brüsszeli szóvivője egyenesen "undorítónak" nevezte az olaszok eljárását.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányzó Liga politikusa kedd esti televíziós interjújában kijelentette, hogy menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át.

Matteo Salvini, olasz belügyminiszter. Forrás: AFP/Miguel Medina

- üzente Matteo Salvini a francia elnöknek.

Az olasz miniszterelnök pénteken indul Párizsba, első európai látogatására, és Emmanuel Macron is fogadja őt.

Olasz sajtóértesülések szerint azonban az olasz fél a látogatás lemondását mérlegeli.

Elképzelhető, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az utolsó pillanatban lemondja a péntekre tervezett párizsi látogatását Forrás: AFP/NurPhoto/Silvia Lore

Olaszország vasárnap megtagadta a Soros György által szponzorált civil szervezetek által működtetett, 629 migránst szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquariuson utazó menekülteket végül olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket.