A szaúdi vezetésű koalíció megrohamozta a lázadók bástyáját Jemenben

2018.06.13. 11:02

Az elűzött jemeni kormányt támogató és a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció megrohamozta szerda reggel a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló várost.

A három éve tartó jemeni konfliktusban ez egy döntő fontosságú csata lesz, de a segélyszervezetek arra figyelmeztettek előtte, hogy még nagyobb káoszba taszíthatja az arab világ legszegényebb országát.
Napfelkelte előtt gépjárműkonvojok tartottak a város felé. A háttérben lövéseket lehetett hallani.Szaúdi kereskedelmi tévék katonai forrásokra hivatkozva jelentették, hogy a csata elkezdődött. A szaúdi és az emírségekbeli állami tévé azonban egyelőre nem szólt az ostromról.

Az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra szólította fel a szembenálló feleket, tegyenek meg mindent a civil lakosság védelmében, továbbá tegyék lehetővé, hogy eljusson hozzájuk a túléléshez szükséges segély.

Marie-Claire Feghali, az ICRC szóvivője, a szervezet székhelyén, Genfben azt mondta, hogy az újabb harcok tovább súlyosbítják az amúgy is katasztrofális humanitárius állapotokat Jemenben.

A száműzetésben működő jemeni kormányhoz hű erők, és az Egyesült Arab Emírségek hadserege által irányított irreguláris erők már az elmúlt napokban fokozatosan közelítettek Hodeida felé, amely 150 kilométerrel délre van a fővárostól, a húszik kezén lévő Szanaától. Szerda reggelig adtak határidőt a húsziknak arra, hogy elhagyják Hodeidát. Az ENSZ és más segélyszervezetek a várható összecsapás miatt elhagyták a tengerparti várost.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra.

Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint.