Terroristák több mint húsz szíriai katonát öltek meg Palmüránál

Vágólapra másolva!
Legalább huszonhat katonát öltek meg az Iszlám Állam dzsihadistái a szíriai kormányerők elleni meglepetésszerű támadásban az Palmürától keletre – jelentette kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.
Vágólapra másolva!

Az OSDH szerint a dzsihadisták az ellenőrzésük alatt álló, kiterjedt, de gyakorlatilag lakatlan sivatagi területről indították a támadást a Palmürától délkeletre lévő szíriai katonai állás ellen.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója közölte:

a szélsőségesek offenzívája egy kocsival végrehajtott öngyilkos robbantással indult, ami gyorsan fegyveres harccá nőtte ki magát.

A tűzharc a jelentés közzétételekor is tartott még.

A dzsihadisták támadása ráadásul onnan indult ki, ahová a Damaszkusz déli részéből a hétvégén kiszorított IÁ-harcosokat buszokkal evakuálták a kormány és a szélsőségesek közti megállapodás jegyében. "Az Iszlám Állam mintegy 1600 harcosát és polgári személyeket menekítettek ki vasárnaptól hétfőig, 32 busszal" – közölte hétfőn Abder-Rahmán. A dzsihadisták kimenekítésével – először a szíriai polgárháború kitörése óta – Damaszkusz teljes egésze a szíriai rezsim ellenőrzése alá került.

Az OSDH nem utalt arra, hogy a szélsőségeseknek a gyilkoláson kívül mi céljuk lehetett a támadással, megfigyelők szerint a közeli Palmürának van stratégiai és szimbolikus értéke. Palmürát a dzsihadisták az úgynevezett "kalifátusuk" 2014-es kikiáltása óta kétszer foglalták el, és hatalmas pusztítást végeztek az ókori város régészeti és kulturális emlékeiben, nem beszélve a tömeges kivégzésekről, amelyek megrázták az egész világot.