Robbanás történt egy amerikai kórházban

2018.05.16. 11:13

A detonáció kedd délután történt a kaliforniai Aliso Viejo városának egyik egészségügyi intézményében. Az első jelentések szerint a robbanásban egy dolgozó a helyszínen meghalt, három embert pedig súlyos sérülésekkel kezelnek - számolt be az NBC hírcsatorna

A detonáció kedd koradélután történt az 50 ezres dél-kaliforniai város Orange County egészségügyi intézményében.

Az első jelentések még arról szóltak, hogy egy személygépkocsi hajtott az épületbe, és az robbant fel, de ezt később cáfolták az amerikai hatóságok.

Mint kiderült, legalábbis a sajtóba kiszivárgott információk szerint egy postai küldemény, konkrétan egy csomag robbanhatott fel az épületben, amelyet az egyik kórházi dolgozónak címeztek.

A hatóságok azonban ezt nem voltak hajlandóak megerősíteni, mindössze annyit közöltek, hogy a nagy erejű detonációban

egy középkorú női alkalmazott vesztette életét, és másik három megsérült,

illetve több alkalmazottat füstmérgezés miatt kellett ellátni.

Az egyik orvosi szoba szinte teljesen megsemmisült, miután kiégett. 

A hatóságok sem az áldozat, sem a sérültek pontos kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A robbanás az egészségügyi irodaház alsó szintjén történt, ahol egy nő életét vesztette.Forrás: AP

A helyszínt pillanatok alatt ellepték a tűzoltók és a környék más kórházaiból érkező mentők. Komoly pánik tört ki a lakosság körében is, mivel a kórház közvetlen szomszédságában egy összevont bölcsőde és óvoda üzemelt, amelynek a detonáció következtében betörtek az ablakai. Az intézményben épp délutáni pihenőt tartottak, azaz a több mint száz 6 hónap és 6 év közötti gyermek aludt a robbanás idején.

A gyermekeket azonnal elkezdték kimenekíteni a szomszédos épületből, ahová a szülők az első hírek hallatán pánik közepette rohantak. Az egyik 6 éves kisfiú az édesanyja karján azt mondta, hogy egy hatalmas durranásra ébredtek, és azt hitték, hogy egy nagy kukás autó rohant az épületbe.

Hivatalos közlés szerint az ijedtségen kívül egyik gyermeknek sem esett komolyabb baja.

A helyszínen vannak az FBI szakértői is, akik azt vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e. Mindenesetre a helyi seriff azt közölte, hogy egyetlen robbanás történt, újabbaktól nem kell tartani, viszont azt ő sem tudta megerősíteni, hogy szándékos robbantás, azaz terrorcselekmény, avagy pusztán baleset történt az amerikai kisvárosban.