Mark Zuckerberg elfogadta az Európai Parlament meghívását

2018.05.16. 18:42

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója elfogadta a meghívást, és hamarosan találkozni fog az Európai Parlament (EP) több vezetőjével, hogy magyarázatot adjon a cég körül nemrégiben kirobbant botrányra.

"A Facebook alapító-vezérigazgatója elfogadta meghívásunkat. Amint lehet, Brüsszelbe utazik, remélhetőleg már jövő héten, hogy találkozzon a frakciók vezetőivel, illetve az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnökével és illetékes jelentéstevőjével" – írta közleményében Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke.

Állampolgáraink teljes körű és részletes magyarázatot érdemelnek – fogalmazott az EP elnöke, és üdvözölte Zuckerberg döntését, amely szerinte fontos a bizalom helyreállítása érdekében. A parlament számára elsődleges fontosságú a digitális piac megfelelő működésének biztosítása, amelyhez elengedhetetlen a személyes adatok és a felhasználói jogok magas szintű védelme, valamint a hatékony szerzői jogi szabályozás.

Mark ZuckerbergForrás: AFP/Jim Watson

Sokan arra számítottak, hogy Mark Zuckerberg részt vesz az EP plenáris ülésének nyilvános meghallgatásán, ez a találkozó valószínűleg zárt ajtók mögött fog zajlani.

Az Európai Parlament azért hívta meg Zuckerberget, hogy beszámoljon arról, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevű politikai elemző és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

Az adatgyűjtés akár 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK