A tömegtüntetések hatására lemondott az örmény miniszterelnök

SZARGSZJÁN, Szerzs
Varsó, 2018. április 23. 2016. július 9-i kép Szerzs Szargszján akkori örmény államfőről a NATO-tagállamok csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik Varsóban. Szargszján 2018. április 23-án lemondott kormányfői posztjáról, miután az ellenzék tizenegy napja tüntet Szargszján kormányfővé választása ellen. A volt államelnököt április 17-én választotta miniszterelnökké a jereváni parlament. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)
Vágólapra másolva!
Lemondott Szerzs Szargszján örmény miniszterelnök – jelentette be a honlapján hétfőn ki a jereváni miniszterelnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

"Távozom az ország vezetői tisztségéből – jelentette ki sajtószolgálata közleménye szerint Szerzs Szargszján. "Nikol Pasinjánnak, az elégedetlenségi mozgalom vezetőjének, parlamenti képviselőnek igaza volt. Én pedig tévedtem" – tette hozzá a 63 éves politikus az Armenpress hivatalos hírügynökség jelentése szerint.

– tette hozzá a politikus.

A kormányfő lemondását tízezrek ünnepelték a jereváni Köztársaság téren.

Szerzs Szargszján Forrás: MTI/PAP/Jacek Turczyk

A volt államfőt, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségesét, aki tíz éven át töltötte be az államfői tisztséget, a parlament április 17-én választotta meg kormányfővé. Az ellenzék tizenegyedik napja tüntetett megválasztása ellen, s a tüntetőkhöz hétfőn Jerevánban egyenruhás katonák is csatlakoztak.

Az ország minden nagyvárosában megmozdulásokat tartottak, a tüntetők eltorlaszolták a főútvonalakat, sztrájkokat hirdettek és kormányellenes jelszavakat skandálnak.

Az örmény rendőrség hétfőn bejelentette, hogy ura a helyzetnek a köztársaságban. Egyúttal magyarázatot követelt azoktól az állítólagos rendőröktől, akik a közösségi hálókon szövegeket és fotókat posztolva támogatásukról biztosították a jereváni tiltakozó mozgalmat. A rendőrség felszólította az állampolgárokat, hogy "ne üljenek föl a közvéleményt megtévesztő hazug nyilatkozatoknak és félretájékoztatásnak".

Az Európa Bizottság önmérsékletre és a nemzetközi kötelezettségvállalások betartására szólította fel az örmény hatóságokat.

Örmény katonák is részt vettek a Szerzs Szargszján elleni tüntetéseken Forrás: MTI/EPA/PHOTOLURE/Vahram Baghdaszarajan

"A gyülekezési jog egyetemleges, és mindenkinek alapvető joga, ezért felszólítjuk az örmény hatóságokat, lépjenek fel önmérséklettel és kiegyensúlyozottan, az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően" – jelentette ki Maja Kocijancic, az EB szóvivője.

A módosított alkotmány értelmében a kormányfő kezében összpontosul a nagyobb hatalom a kaukázusi köztárságban, az elnöknek többnyire ceremoniális feladatai vannak.

Örményországban április 16-án, egy nappal Szargszján kormányfővé választása előtt kezdődtek a tiltakozó megmozdulások. Árpilis 22-én a jereváni Marriott szállodában megpróbálták tárgyalóasztalhoz ültetni Szargszjánt és az ellenzék vezérét, Nikol Pasinjánt. Az örmény főügyészség április 22-én megerősítette, hogy Pasinjánt szombaton több más képviselővel együtt engedély nélküli gyülekezés miatt, miután Pasinján találkozott Armen Szarkiszján államfővel, őrizetbe vették, de hétfőn kiengedték őket a fogdából. A vasárnapi tüntetésen 50 ezren vettek részt.