Tovább szigorította a menedékjogot az osztrák kormány

Susanne Wiesinger, tanárnő, bécsi osztályterem
Vágólapra másolva!
Újabb szigorító intézkedésekről határozott az osztrák kormány szerdán a menedékjog terén annak érdekében, hogy felvegyék a harcot az illegális bevándorlással és a menekültstátusszal való visszaélésekkel szemben - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Vágólapra másolva!

Heinz-Christian Strache alkancellár az újságírók előtt hangsúlyozta, hogy fontos lépésekről van szó, amelyek célja, hogy megszüntessék a visszaéléseket.

Forrás: Youtube

Az újonnan elfogadott szabályok értelmében:

  • az osztrák hatóságok ezentúl betekintést nyerhetnek a menekültek mobiltelefonjainak tartalmába, hogy adatokat szerezzenek a menedékjogért jelentkezők által korábban megtett útvonalról.
  • ha a menekülteknél van pénz, az osztrák hatóságok 840 euróig terjedő eljárási díjat számíthatnak fel.
  • azokat, akik bűncselekményt követnek el, azonnal őrizetbe veszik és kitoloncolják az országból, és ez a kiskorú bűnelkövetőkre is vonatkozik.
  • abban az esetben pedig, ha egy menedékkérő "vakációra" visszatér hazájába, akkor elveszíti tartózkodási jogait Ausztriában - fejtette ki Strache, aki egyúttal a kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

Sebastian Kurz is úgy fogalmazott, hogy olyan "intézkedéscsomagról" döntött a kormány, amellyel az esetleges visszaéléseket akarják kiküszöbölni.