Rövidzárlat okozta a 64 halálos áldozatot követelő kemerovói plázatüzet

tűz, plázatűz, Kemerovo
2018. március 26-án közreadott kép a füstölgő Zimnyaja Visnya nevű bevásárlóközpontról a nyugat-szibériai Kemerovóban március 25-én. A tűzvészben hatvnannégy ember meghalt és 79 megsérült.
Vágólapra másolva!
A lezárult orosz szakértői vizsgálat szerint emberi mulasztás miatt bekövetkezett elektromos zárlat okozta 2018. március 25-én, a 64 emberéletet követelő kemerovói tűzvészt - számolt be az orosz TASS hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Idén március végén a szibériai Kemerevóban pár óra alatt teljesen kiégett a négyszintes bevásárlóközpont.

A tűzvészben 64-en haltak meg, köztük 41 gyermek, mivel a lángok elsőként a legfelső emeleten, a "gyermekkuckó" nevezetű szórakozóhelyen csaptak fel.

A tűzvédelmi szakértők által készített vizsgálati jegyzőkönyvben az áll, hogy egyértelműen emberi mulasztás okozta a plázatüzet, ugyanis a tetőn felgyülemlett nagy mennyiségű havat napokon át nem takarították le. A megolvadt hó a rossz szigetelésnek köszönhetően belefolyt az elektromos hálózatban, ez okozta a rövidzárlatot, amitől pillanatok alatt lángra kaptak a nagyméretű műanyagcsillárok.

2018. március 26-án közreadott kép a füstölgő Zimnyaja Visnya nevű bevásárlóközpontról a nyugat-szibériai Kemerovóban március 25-én. A tűzvészben hatvnannégy ember meghalt és 79 megsérült. Forrás: MTI/EPA/A42.RU/Alekszandr Patrin

A tragédiával kapcsolatban összesen 8 embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és biztonságáért voltak felelősek. Ráadásul a többi között az is kiderült, hogy

a város központjában a plázát 2013-ban úgy alakították ki egy 1968-ban épült édesipari gyár épületelemeinek felhasználásával, hogy nem rendelkeztek hivatalos építési engedéllyel.

A vizsgálati jegyzőkönyv kitér arra is, hogy 5 éve arra alkalmatlan, elavult védelmi rendszert építettek be az elektromos hálózatba, és a zárlat következtében a biztosítékok nem léptek működésbe. Arról nem beszélve, hogy

a tűzjelzők sem voltak aktiválva, ugyanis a fagyos időjárás miatt már hónapokkal előtte elzárták az ahhoz csatlakoztatott vízvezetékeket.

A Központi Nyomozó Bizottság (SZK) már három hete őrizetbe vette Tanzilja Komkovát, a Kemerovo megyei építésfelügyelet volt vezetőjét, mivel anno engedély nélkül épült fel az a üzletközpont. Az ellene indított nyomozás célja feltárni azt is, hogy az ügynek van-e korrupciós háttere.

Vele egyidőben letartóztatták Julija Bogdanovát, a bevásárlóközpontot birtokló Kemerovói Édesipari Kombinát vezérigazgatóját is, mert szemet hunyt a tűzvédelmi rendszer hiányosságai felett, noha beosztottjai azokra korábban többször is figyelmeztették.