Uniós vezetők szerint nagyon valószínű, hogy Oroszország a felelős az angliai mérgezésért

Vágólapra másolva!
Az európai uniós állam- és kormányfők szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezéséért - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök este az uniós vezetők csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

Az uniós vezetők egyhangúlag elfogadott nyilatkozata szerint az "egyetlen észszerű magyarázat", hogy az orosz vezetés áll az idegméreggel elkövetett, március 4-i támadás mögött - írta Tusk a Twitteren.

A közös nyilatkozatot még nem tették közzé, ezen információk alapján azonban az elfogadott szöveg jóval "keményebb", mint az európai uniós külügyminiszterek által hétfőn elfogadott álláspont, amelyben az állt, hogy az EU "rendkívül komolyan veszi a brit kormány értékelését, miszerint valószínűleg Oroszország felelős a történtekért".

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Az Egyesült Királyság álláspontja szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország a felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát.