Elkezdődött a szavazás Oroszországban

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin, orosz elnök
Vágólapra másolva!
Oroszország egész területén megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek; utolsóként a legnyugatabbra fekvő, a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő Kalinyingrád megyében kezdődött meg a szavazás ottani idő szerint 8 órakor.
Vágólapra másolva!

Moszkvában magyar idő szerint 6 órakor 3.620 választóhelyiségben kezdhették meg leadni voksaikat vasárnap reggel a szavazók az elnökválasztáson. A 7,2 millió fővárosi választópolgár közül a korán kelők mínusz 20 fok körüli fagyban indulhattak el választani.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A csaknem 111 millió orosz választópolgár több mint 97 300 belföldi és mintegy 400 külföldi választókörzetben adhatta, illetve adhatja le a szavazatát mindenhol helyi idő szerint 8 és 20 óra között.

Oroszországban tizenegy időzóna található,

az első előzetes eredményeket a kalinyingrádi zárás, közép-európai idő szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

Az elnöki posztért Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (független jelölt), Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) és Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) verseng.

A közvélemény-kutatások szerint a választás esélyese Vlagyimir Putyin.

A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a választás eddig nagyobb szabálytalanságok nélkül folyik. A TASZSZ hírügynökség azt közölte, a szibériai Kolima folyó vidékén helyi idő szerint 15 órára 54, a Szahalin szigetén pedig csaknem 50 százalékos volt a részvétel.

Délelőtt 10 óráig minden eddiginél magasabb a választási részvétel

A Pamfilova által ismertetett adatok szerint 2000-ben a napnak ebben a szakában a választók 6,36, 2004-ben 8,01, 2008-ban 8,89, 2012-ben pedig 6,53 százaléka szavazott már. Sajtójelentések szerint a részvétel Moszkvában és Szentpéterváron is csaknem duplája a hat évvel ezelőttinek.