Kiutasítják az orosz diplomatákat Nagy-Britanniából

MAY, Theresa
London, 2018. március 14. Theresa May brit kormányfő távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből, hogy részt vegyen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félóráján a brit parlamentben 2018. március 14-én. Theresa May bejelentette, hogy a brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal. Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt. (MTI/EPA/Will Oliver)
Vágólapra másolva!
A brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal – jelentette be szerdán Theresa May brit miniszterelnök. Az oroszok provokációnak tartják May beszédét, ezért válaszlépést ígértek.
Vágólapra másolva!

Válaszoltak az oroszok

Precedens nélküli, a nemzetközi

párbeszéd alapjait aláásó durva provokációnak

minősítette az orosz külügyminisztérium szerdán Theresa May brit miniszterelnöknek a Szkripal-ügy kapcsán Oroszország "megbüntetéséről" elmondott beszédét, egyúttal közölte, hogy a brit lépésekre adandó válasz nem várat sokat magára.

Az orosz diplomáciai tárca ellenségesnek nevezte a London által bevezetendő büntetőintézkedéseket.

A NATO szerint az idegméreg használata nemzetközi normák megszegését jelenti

Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel az is, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Theresa May bejelentette, hogy a brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akik hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét. Egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérletért – mondta szerdán a londoni alsóházban a brit miniszterelnök.

London ellenlépésként befagyasztja a Nagy-Britanniában fellelhető orosz állami vagyoneszközöket,

ha azokról bebizonyosodik, hogy brit állampolgárok és nagy-britanniai lakosok életének és vagyonának veszélyeztetésére használhatók fel.

May szerint a brit kormány szerint a Salisburyben történtek azt jelentik, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen. Több mint harminc éve ez a legnagyobb egyedi kiutasítási akció, és a lépés tükrözi azt a tényt, hogy az orosz állam nem először hajtott végre cselekményeket az Egyesült Királyság ellen.

Theresa May felidézte, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt tizenkét évvel ezelőtti londoni meggyilkolása után az akkori brit kormány mindössze négy orosz diplomatát utasított ki.

Theresa May szerint két lehetséges magyarázat kínálkozott a mérgezésre. Az egyik az, hogy "az orosz állam által közvetlenül országunk ellen elkövetett cselekményről" van szó, a másik az, hogy az orosz kormány elveszítette az ellenőrzést a katonai használatra is alkalmas idegméreg felett, és lehetővé tette, hogy az mások kezére jusson.

London a határidőig nem kapott olyan hiteles magyarázatot Moszkvától, amely a második lehetőségre utalna, sem arra, hogy miként került az Egyesült Királyságba a Salisburyben használt idegméreg-hatóanyag, és arra sem, hogy Oroszországnak miért van be nem jelentett, a nemzetközi jogot sértő vegyifegyver-programja.

– fogalmazott a brit kormányfő. Ugyanakkor a brit ellenintézkedéseknek robusztusnak kell lenniük, és tükrözniük kell, hogy Nagy-Britannia liberális demokráciaként hisz a jogállamiságban, és nem szolgálná a brit nemzeti érdekeket a párbeszéd teljes megszakítása Oroszországgal.

Hozzátette: sok törvénytisztelő orosz állampolgár él Nagy-Britanniában, és őket a brit kormány továbbra is szívesen látja, azokat azonban nem, akik ártani akarnak az országnak. Az ő kiszűrésük érdekében a brit kormány megerősíti a brit repülőtereken leszálló magánrepülőgépek ellenőrzését, valamint a vám- és a teheráru-ellenőrzéseket.

London értesítette a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet arról, hogy Oroszország idegmérget alkalmazott Nagy-Britanniában, és kérte, hogy a szervezet igazolja a brit szakértői vizsgálat e következtetését.

A NATO nyilatkozata szerint Nagy-Britannia arról tájékoztatta a katonai szövetséget, hogy a gyilkossági kísérlethez használt vegyület a szovjet időkben kifejlesztett, Novicsok elnevezésű idegmérgek csoportjába tartozik.

A támadásért pedig valószínűleg Moszkva felelős, ugyanis Oroszországnak még mindig lehet gyártókapacitása e méreganyag előállítására.

A közleményben a tagországok aggodalmukat fejezték ki, hogy az idegmérget egy szövetséges állam területén használták, amelyre nem volt példa a NATO megalapítása óta. A szövetségesek szolidaritásukat fejezték ki Nagy-Britanniával, és arra szólították fel Moszkvát, hogy működjön együtt Londonnal, és juttassa el a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) a Novicsok-programjával kapcsolatos információkat.

Vegyi fegyverek bármilyen használata veszélyezteti a nemzetközi békét és a biztonságot.