Kim Dzsongun kész tárgyalóasztalhoz ülni

politics Horizontal
Jegyzetelők most is voltak Kim Dzsongun körül, de ezúttal nem katonai egyenruhában
Vágólapra másolva!
"Kielégítő" megállapodáshoz vezettek Kim Dzsongun észak-koreai vezető és a Mun Dzsein elnök által Phenjanba menesztett dél-koreai küldöttség tárgyalásai, egyebek közt egy csúcstalálkozó szándékáról - közölte kedden az észak-koreai állami média.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun hétfő este vacsorán látta vendégül a tízfős dél-koreai delegációt, élén a nemzetbiztonsági hivatalt vezető Csung Ej Jonggal, és őszinte tárgyalásokat folytatott annak tagjaival - jelentette a KCNA hírügynökség.

A megbeszélések témái között szerepelt egy

esetleges csúcstalálkozó,

"a Koreai-félszigeten uralkodó, égető katonai feszültség enyhítésének" lehetősége, valamint a párbeszéd folytatása - írta angol nyelvű jelentésében a KCNA.

Kim 2011-es

hatalomra kerülése óta ez volt az első alkalom,

hogy magas rangú dél-koreai tisztségviselőkkel találkozott, s a megbeszélésekre nem sokkal azután került sor, hogy az északi vezető húga, Kim Jodzsong februárban egy nagyobb delegáció élén felkereste Dél-Koreát a phjongcshangi téli olimpia idején.

A találkozó remények szerint megnyitja majd az utat Észak-Korea és az Egyesült Államok tárgyalásai felé. A felek állítólagos megállapodásának részletei azonban nem ismeretesek.

Forrás: AFP/KCNA

A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a vacsorán részt vett az észak-koreai vezető nyilvánosság előtt ritkán megjelenő felesége, Li Szoldzsu és húga, Kim Jodzsong is.

A dél-koreai delegáció, amelynek tagjai között van a titkosszolgálatot vezető Szu Hun, illetve az országegyesítési miniszter helyettese, Csung Heszung is, a tervek szerint további phenjani találkozók után még kedden hazatér.

Csung még a látogatás előtt azt mondta: arra készül, hogy szót emeljen a Koreai-félsziget atommentesítéséért és a tartós béke megteremtéséért.

- tette hozzá.

Észak-Korea és az USA is hajlandónak mutatkozik a tárgyalásra, azonban Donald Trump amerikai elnök leszögezte: a közeledésre csak akkor kerülhet sor, ha

Észak-Korea feladja atomfegyverkezési programját.

Phenjan korábban megesküdött, hogy ez sohasem fog megtörténni. A nemzetközi közösség súlyos szankciókkal sújtotta Észak-Koreát az ENSZ tilalma ellenére folytatott nukleáris fegyverkezése és rakétaprogramja miatt.

Csung és Szu a hét folyamán az Egyesült Államokba utaznak, hogy tájékoztassák szövetségesüket a phenjani tárgyalások eredményéről.

A Koreai-félszigeten az év eleje óta az enyhülés és a közeledés jelei mutatkoznak. Phenjan számos gesztust tett, amelyet Szöul és a békepárti Mun kedvezően fogadott. A két Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással, mert az 1950 és 1953 közötti koreai háborúnak egy fegyverszüneti egyezménnyel vetettek véget, és a felek azóta sem kötöttek békeszerződést.