Szijjártó Péter: Azonnal le kell mondania az ENSZ emberi jogi biztosának

Szijjártó Péter
Genf, 2018. február 26. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszakán a genfi ENSZ-palotában 2018. február 26-án. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító, Zeid Raad al-Husszeinnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosnak le kell mondania - mondta Szijjártó Péter Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében. Az emberi jogi főbiztos rasszizmussal és idegengyűlölettel vádolta meg Orbán Viktor, magyar kormányfőt. A külgazdasági-és külügyminiszter szerint a főbiztos nem először vádaskodott Magyarország ellen. 
Vágólapra másolva!

Azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Zeid Raad al-Husszeint, mert idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében.

Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania -

hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen. Megjegyezte, hogy a főbiztos nem először vádaskodott Magyarország ellen, nem először próbálta a legsötétebb diktatúrák tulajdonságait Magyarországra aggatni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: Az ENSZ emberi jogi főbiztosának azonnal le kell mondania Forrás: MTI/Kkm

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa beszédében azt mondta, hogy világszerte megfigyelhető a szabadságjogok csorbulása. Kijelentette, hogy az Orbán Viktorhoz hasonló xenofób és rasszista politikusok azt mondják, hogy nem szabad megengedni, hogy a különféle rasszok keveredjenek. Feltette azt a kérdést, hogy tudják-e mi történik azokkal a kisebségekkel, ahol a többségben lévő etnikum vezetői etnikei, nemzeti és faji tisztaságot akarnak elérni?

Szíjjártó Péter a fenti mondatok után szólította fel lemondásra az ENSZ főbiztosát.

Szijjártó: A migráció nem jó dolog

Szijjártó Péter felszólalásában kitért arra is, a világszervezet több nemzetközi szervezete és magas rangú képviselője alábecsüli, relativizálja azokat a biztonsági kihívásokat, melyekkel az ENSZ tagállamainak szembe kell nézniük.

Az Európai Uniónak is szembe kell néznie azzal a kihívással, amit a migráció jelent.

A tömeges illegális bevándorlás lehetőséget adott a terrorszervezeteknek, hogy harcosaikat akadálytalanul beküldjék Európába, erre felelőtlen reakciókat látunk az ENSZ magas rangú vezetőitől és nemzetközi szervezetek részéről – mondta.

Szijjártó: A migrációt meg kell állítani Forrás: MTI/Kkm

Az ENSZ javaslata migrációpárti Szijjártó Péter szerint, mely egyben felelőtlen is. Ennek a javaslatnak a tagállamok által kezdeményezett akciónak kellett volna lennie, a meghozatalában nem vettek részt a tagállamok, így ez egy antidemokratikus folyamat eredménye. Magyarország nem ért azzal egyet, hogy a migráció jó és előnyös.

Magyarország szerint a migráció nem jó, és megállítható, így mi meg is állítottuk a tömeges migrációt –

fogalmazott.

Az ENSZ-nyilatkozat az országok szuverenitását kérdőjelezi meg, miközben az országoknak meg kell hagyni azt a jogot, hogy maguk dönthessék el, ki lép be területükre. A magyarok az egyetlenek, akik meghatározzák, ki léphet be az országukba, és ki nem – tette hozzá.