Oroszország: Kelet-Gútában elutasítják a békés rendezést

Vágólapra másolva!
Egy orosz katonai forrás szerint Szíriában a kelet-gútai lázadókkal hiába próbálkoztak tárgyalni a helyzet békés rendezéséről, a tárgyalások megszakadtak, az ellenzéki erők nem teszik le a fegyvert.
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők szíriai tűzszüneti megfigyelőközpontja szerda esti közleményében figyelmeztetett, hogy a térségben kritikus humanitárius, illetve társadalmi-gazdasági helyzet van kialakulóban.

Az orosz katonai illetékesek megerősítették, hogy a helyzet békés rendezésére tett kísérletek megakadtak.

Mint mondták, egy nap alatt a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres csoportok 21 alkalommal lőtték Damaszkuszt és a kormányerők kezén lévő környező településeket.

A hmejmími orosz légitámaszponton működő központ azt is állítja, hogy a lázadók a Damaszkusz közelében fekvő Kelet-Gútában megakadályozzák a civileket abban, hogy elhagyják az ostromlott térséget a Muhaím al-Bafidín nevű falunál kialakított ellenőrző ponton keresztül.

- mondta a 22 éves Bilal Abu Szalah, a kelet-gútai Dúma településének lakosa, akinek felesége öt hónapos terhes. "Szinte minden helyi lakos sátrakban él. Egy lakóhelyen öt vagy hat család is osztozik. Nincs élelem, se piac" - mondta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) a nap folyamán jelentette, hogy legalább 38 ember meghalt, és 200 megsebesült a szíriai kormányerők újabb légi-, tüzérségi és hordóbomba-támadásaiban. A brit székhelyű civil szervezet az Aszadhoz hű erők és az őket támogató Oroszország légierejét, illetve a szíriai kormányerők tüzérségét vádolta meg a támadások végrehajtásával. Az OSDH összesítése szerint a vasárnap óta tartó heves támadásokban legkevesebb 310-en meghaltak és 1550-en megsebesültek.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek eddig mind kudarcot vallottak.