Le akarják váltani a korrupcióellenes főügyészt Romániában

Tudorel Toader, románia
Bukarest, 2018. február 22. Tudorel Toader igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Bukarestben 2018. február 22-én. A tárcavezető bejelentése szerint kezdeményezi Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének elmozdítását, mert szerinte Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltására pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének elmozdítását kezdeményezi Tudorel Toader igazságügyi miniszter – ezt maga a tárcavezető jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Toader szerint Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség.

Toader bejelentésével a bukaresti kormányt vezető PSD-ALDE szociálliberális koalíció nyíltan is hadat üzent az úgynevezett "párhuzamos államnak", vagyis annak az obskúrus háttérhatalomnak, amely szerintük az országot irányítja. A koalíció vezetői egy ideje azt hangoztatják, hogy Románia ügyészállammá vált, ahol nem érvényesül az ártatlanság vélelme, az országot pedig a titkosszolgálatok és vádhatóságok emberei irányítják.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Bukarestben Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Toader húsz pontos "bűnlajstromot" olvasott Kövesi fejére, egyebek mellett azokra az alkotmánybírósági határozatokra hivatkozott, amelyek szerint a DNA – Kövesi vezetésével – az utóbbi év alatt háromszor is alkotmányos konfliktusba keveredett más állami hatóságokkal.

A miniszter felidézte azt az alkotmánybírósági döntést, miszerint a DNA túllépte hatáskörét, beavatkozott a törvényhozás folyamatába, amikor bűnvádi eljárást indított a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő – több százezer tüntető tiltakozását kiváltó, utólag hatálytalanított – 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadása ügyében.

A tárcavezető emlékeztetett: az alkotmánybíróság azért is elmarasztalta Kövesit, amiért megtagadta, hogy a 2009-es elnökválasztást kivizsgáló parlamenti különbizottság elé járuljon. Ezzel nemcsak elutasította a lojális együttműködést a nép választott képviselőivel, hanem a parlament és az alkotmánybíróság autoritását is megkérdőjelezte, igazság kiderítését is akadályozta.

Toader szerint a korrupcióellenes főügyész – a jogállamiságot sértő módon – "minden áron" elmarasztaló ítéleteket próbált kicsikarni, és előnyben részesítette a nagy médiaérdeklődésre számot tartó, híres emberekre vonatkozó ügyeket. A miniszter azt állította:

Kövesi interjúiban félretájékoztatta a külföldi tisztségviselőket, lejáratva ezzel Romániát.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a korrupció megelőzésének és leküzdésének folytatódnia kell, a DNA nem egyetlen emberből áll, de a vádhatóságnak is tiszteletben kell tartania jogállamiságot, az ártatlanság vélelmét, együtt kell működnie az állam többi intézményével.

A tárcavezető bejelentését, miszerint Kövesi eltávolítását kezdeményezi, néhány kormánypárti tüntető hangos üdvrivalgással, több tucat ellenzéki pedig nemtetszéssel fogadta a minisztérium épülete előtt. A több mint egy éve korrupcióellenes demonstrációkat szervező civil szervezetek felhívására csütörtök este a kormánypalota előtti téren is több száz tüntető gyűlt össze a DNA főügyész védelmében.
Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján.

Klaus Iohannis román államfő védelmébe vette a főügyészt.

A jelentés "nem világos", az államfőnek pedig más véleménye van a DNA vezetőjének munkájáról, így a dokumentumot az államfő szakértői testülete alaposabb tanulmányozásnak veti majd alá

– közölte csütörtök este az elnöki hivatal.

Románia elnöke számos alkalommal elégedettségét fejezte ki a DNA és annak vezetősége tevékenységével kapcsolatban és ezt az álláspontját fenntartja" - olvasható az elnöki hivatal közleményében. A kommüniké hozzáteszi: a román államfő minden alkotmányos eszközét latba veti az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása és a jogállamiság megerősítése érdekében.

Klaus Iohannis Forrás: AFP/Robert Ghement

A jobbközép ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) – amelynek éléről Iohannist államfővé választották – úgy értékelte, hogy az igazságügyi miniszter a főügyész eltávolítására tett javaslatával a "bűnözők oldalára állt". A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a miniszter sutba dobta szakmai tekintélyét és a bűnözők érveit hangoztatva beállt a szociáldemokrata pártelnök "szolgáinak" sorába.

A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője ezzel szemben rendkívül szakszerűnek és megalapozottnak találta Toader jelentését és a párt támogatásáról biztosította Toadernek a DNA főügyész eltávolítására irányuló kezdeményezését.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Maszol.ro hírportálnak azt mondta, Tudorel Toader "korrekt" elemzést ismertetett csütörtök este, és a következtetéseket levonva logikus volt a miniszternek az a lépése, hogy kezdeményezze Laura Codruta Kövesi leváltását. Emlékeztetett azonban arra, hogy a főügyész menesztése az alkotmány szerint az államfő hatásköre, Klaus Iohannis pedig az elmúlt napokban kijelentette: nem tartja ezt indokoltnak.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján.

Tudorel Toader sajtóértekezletét követően csütörtök este a korrupcióellenes demonstrációkat szervező civil szervezetek felhívására

több száz tüntető gyűlt össze Bukarestben, a kormánypalota előtti téren és Románia több más nagyvárosában is, hogy megvédjék a DNA főügyészét.

A tüntetők a korrupcióellenes harc folytatását, az igazságügyi miniszter és az egész kormány lemondását követelték.