A holland parlament elismerte az örmény kisebbség elleni népirtást

Vágólapra másolva!
A holland parlament alsóháza csütörtökön elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az örmény kisebbség ellen az egykori Oszmán Birodalomban elkövetett első világháborús tömegmészárlást.
Vágólapra másolva!

Az indítványt szinte minden párt támogatta, 142 képviselő szavazott mellette, három ellene.

Ugyan Sigrid Kaag külügyminiszter szerint a kormány a parlamenti döntés ellenére továbbra sem fogja elismerni az örmény népirtást, a lépés még így is feszültebbé teheti a holland-török viszonyt, amely már egyébként sem problémamentes.

A holland diplomácia vezetője a parlament ülésén ígéretet tett rá, hogy hivatalos delegációt küldenek az április 24-i megemlékezésre Jerevánba, de leszögezte, ez nem jelenti a népirtás elismerését. Mint mondta, fontos "önmérsékletet tanúsítani", ugyanis rendkívül érzékeny kérdésről van szó.

Elmondta, a kabinet csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy egy nemzetközi bírói fórum által hivatalosan népirtásnak minősített eseményeket ismeri el genocídiumnak. Ebben az esetben viszont nem ez a helyzet.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Sajtóhírek szerint tucatnyi uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

Ez Hollandia esetében azonban nem lehetséges, mivel a két ország jelenleg nem tart fenn nagyköveti szintű kapcsolatot egymással. A viszony tavaly mérgesedett el, miután Hága nem engedélyezte, hogy török miniszterek az elnöki rendszer mellett kampányoljanak az országban élő törökök körében. Recep Tayyip Erdogan török elnök ezért egyebek mellett "náci maradványnak", illetve fasisztának nevezte a holland kormányt.