Terrorfenyegetettség miatt lezártak egy határátkelőt Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Terrorfenyegetettség miatt zárta le csütörtökön Egyiptom az előző nap megnyitott rafahi határátkelőt, amely a palesztinok lakta Gázai övezettel határos – tájékoztatott a kairói palesztin diplomáciai képviselet.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi biztonsági erők tudomására jutott ugyanis, hogy az ország keleti felében, a Sínai-félszigeten

a terroristák robbanószerkezeteket készültek felhelyezni palesztinokat szállító autóbuszokra

– áll a képviselet közleményében. Az egyiptomi hatóságok ismét meg fogják nyitni a határátkelőt az után, hogy megszüntették a terrorveszélyt.

A palesztin képviselet bejelentette: válságstábot alakít, hogy szavatolják a már a határra érkezett palesztinok biztonságát. Emellett közölték, hogy három telefonvonalat helyeztek üzembe azoknak a palesztinoknak, akik a határátkelő hirtelen lezárása miatt Egyiptomban rekedtek.

Egyiptom csaknem két hete kezdett nagyszabású terrorellenes műveletbe a Sínai-félsziget északi és középső részén. A hadjárat a Nílus-deltát és a Líbiával határos, nyugati – sivatagos – területeket is érinti. Az akció keretében eddig 71 feltételezett dzsihadista fegyveressel végeztek, és mintegy 1800 embert vettek őrizetbe hasonló okokból. A műveletben három egyiptomi katona vesztette életét.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

Az al-Vatan egyiptomi lap korábban – a kairói palesztin diplomáciai képviseletre hivatkozva – arról számolt be, hogy az egyiptomi hatóságok "minden magyarázat nélkül" szerda este hirtelen lezárták a rafahi határátkelőt.

Kairó szerdán még azt jelentette be, hogy reggel négy napra megnyitja a rafahi határátkelőt mindkét irányban. A lépés célja az volt, hogy a külföldi gyógykezelésre szoruló, a külföldön tanuló és munkát vállaló palesztinok a Gázai övezetből átjuthassanak Egyiptomba. A másik oldalról pedig az Egyiptomban rekedtek térhetnének vissza lakóhelyükre, a Gázai övezetbe.

Legutóbb február 7. és 9. között volt nyitva az átkelő.