A palesztin elnök azt kéri, hogy hazáját vegyék fel az ENSZ-be

Mahmúd Abbász palesztin elnök, ENSZ-tagság
Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász, a Palesztin Autonóm Terület elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt azt indítványozta, hogy vegyék fel hazáját a nemzetközi szervezetbe, a béketárgyalásokat pedig multilaterális módon folytassák, azzal ne egyedül az Egyesült Államok közvetítsen a vitában.
Vágólapra másolva!

A Palesztin Autonóm Terület 2012 óta megfigyelő státussal rendelkezik az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ), de nem tagja annak. Viszont emiatt lehet részese a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, tudatta a Radio France Internationale.

Mahmúd Abbász, palesztin államfő Forrás: AFP/Stan Honda

Az ENSZ tagállamai közül egyébként 130-an elismerik Palesztina függetlenségét. Abbász tárgyalásokat szorgalmaz Izraellel, de nem fogadja már el az egyoldalú amerikai közvetítést - elsősorban Jeruzsálem kérdése miatt - ezért úgynevezett multilaterális mechanizmusokat akar beiktatni, aminek az a lényege, hogy

a Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjai és Németország intermediáljanak.

A BT állandó tagságát az öt atomfegyverrel rendelkező, második világháborúban győztes nagyhatalom alkotja, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország.

Berlin szerepének a felértékelődését mutatja, hogy egyre több nemzetközi tárgyalásra meghívják, többek között a nukleáris fegyverek kérdésében az Iránnal folytatott alkudozásokon is részt vett.

Abbász továbbá azt kéri, hogy ez év közepén hívjanak össze egy közel-keleti békekonferenciát.

Miután a palesztin elnök elmondta beszédét, illetve felhívását a nemzetközi szervezet ülésén, azonnal kivonult a teremből. Ez annak tudható be, hogy nem volt kíváncsi Nikki Haley amerikai és Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövetek álláspontjaira.

Nikki Haley erre kijelentette, hogy ő biztosan nem fog Abbász után futni.

Az nem világos, hogy az Egyesült Államok támogatása nélkül hogy akar Palesztina tagja lenni az ENSZ-nek, hiszen Washingtonnak ebben a kérdésben vétója van.

A tagság elnyeréséhez amúgy is szükség van a BT egységes ajánlására.

Mahmúd Abbász az elmúlt két hónapban megfordult Moszkvában és Brüsszelben támogatásszerzés céljából, de eddig egyik helyről sem kapott egyértelműen pozitív választ.