Menedékjogot kért a Pussy Riot két tagja Svédországban

Vágólapra másolva!
Menedékjogot kért Svédországban a provokatív fellépéseiről és Putyin-ellenes tiltakozásairól ismert Pussy Riot orosz feminista punkzenekar két tagja.
Vágólapra másolva!

Luszine Dzsanjan és Alekszej Knedljakovszkij - utóbbi a csoport kevés férfi tagjának egyike - az SVT svéd közszolgálati televíziónak elmondta, az elmúlt 10 hónapban Svédországban tartózkodtak fiukkal együtt.

A zenekar 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában tartott, Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni tiltakozó akciójuk után letartóztatták őket. A pár részt vett egy 2014-es tiltakozásban Szocsiban, a téli olimpia idején. Végül

Dzsanjant és Knedljakovszkijt a csoport több tagjával együtt elfogták

a biztonsági emberek.

Nehezen szoknak hozzá a békéhez

A Pussy Riot nemrég jelentette meg új dalát, amelynek címe Putin Will Teach You to Love the Motherland (Putyin megtanítja, hogy szeresd a hazádat).

A művész Dzsanjan ezután elveszítette állását az egyik krasznodari egyetemen, és elmondása szerint zaklatták, megfenyegették és meg is verték őt és partnerét.

A pár jelenleg egy svédországi menekültközpontban tartózkodik.

- Hozzászoktunk, hogy az események középpontjában vagyunk, gyakoriak voltak a kiállításmegnyitók, az utazások. Nehéz hozzászokni a békéhez és csendhez, ami itt van - mondta Dzsanjan az SVT-nek.

Knedljakovszkij kiemelte: "Sokkal rosszabbak azok a körülmények, melyek ránk várnak, ha visszatérünk Oroszországba. Itt nem kell állandóan félnünk".