Vörös lávát és fekete hamut lövell a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja

Legazpi, 2018. január 23. Izzó lávát és vulkáni hamut bocsát ki a Mayon tűzhányó a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától délkeletre fekvő Legazpi városból nézve 2018. január 23-án. A vulkán hat kilométeres körzetében élő mintegy 26 ezer embert evakuálták, az ötfokozatú skálán jelenleg négyes szintű riasztás van érvényben. (MTI/AP/Bullit Marquez)
Vágólapra másolva!
Ma is vörös lávát és fekete hamut lövellt ki a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja, a környéken mintegy negyvenezer embert kellett kimenekíteni lakhelyéről.
Vágólapra másolva!

A Mayon vulkán kráteréből kitörő láva elérte a 700 méteres, míg a hamufelhő a három kilométeres magasságot - közölte a helyi vulkanológiai intézet.

Vulkáni hamut lövell a Mayon tűzhányó Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Tegnap volt az eddigi leghevesebb vulkánkitörés.

A hatóságok a hangos morajlásokból, az egyre hevesebben feltörő forró gázokból és a hegy oldalán nagy sebességgel leömlő lávafolyamból következtetve arra figyelmeztettek, hogy újabb heves vulkánkitörés lehet órákon vagy napokon belül.

A láva mindent felperzsel, ami az útjába kerül.

A hatóságok rendőrségi őrjáratokat rendeltek el, hogy megakadályozzák az eddig evakuált lakosok visszaszivárgását otthonukba. Egy további lépésként megszüntetnék a veszélyeztetett, a hatóságok által tiltott övezetnek minősített területen a víz- és áramellátást.

Izzó lávát lő ki a tűzhányó Forrás: MTI/AP/Bullit Marquez

A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától,

a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen.