Előrébb hozták a Néphadsereg Napját Észak-Koreában

Észak-koreai hadsereg napját ünneplik február 8-án
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen katonák táncolnak a Koreai Néphadsereg megalakulásának 67. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. áprilisában.
Vágólapra másolva!
Az  Észak-Koreai Munkáspárt politikai bizottságának döntése értelmében, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban 2018-tól kezdve február 8-án fogják megünnepelni a Néphadsereg Napját, azaz 2 és fél hónappal korábban a megszokottnál, és idén először talán nem véletlenül egy nappal a dél-koreai téli olimpia kezdete előtt - számolt be az amerikai NK News hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai sajtó szerint üzenetértékű, hogy az északi szomszéd február 8-ra tette át a Néphadsereg Napját, és ennek apropóján mindössze egy nappal a Pjongcshangi Téli Olimpia kezdete előtt hatalmas katonai dísszemlét rendeznek Phenjan főterén.

Dél-koreai források szerint a katonai parádéra már fel is rendeltek Phenjanba 12 ezer katonát és legalább félszáz rakétaszállító harci járművet, és már javában zajlanak az előkészületek.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen katonák táncolnak a Koreai Néphadsereg megalakulásának 67. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a phenjani Kim Ir Szen téren 2015. április 25-én. Eddig ez volt a hivatalos "Néphadsereg Napja". Forrás: MTI/EPA/YONHAP/KCNA/-------------------

Dél-koreai katonai szakértők szerint ezzel Phenjan arra figyelmeztet, hogy "senki sem dőlhet hátra nyugodtan" még a téli olimpia ideje alatt sem, az északi szomszéd továbbra is magára kívánja vonni a nemzetközi figyelmet, egyesek szerint "így akarja elvinni a showt".

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő japán katonai szakértők szerint is nem másról van szó, mint erőfitogtatásról.

A japánok szerint ezzel a lépéssel a phenjani vezetés egyértelműen a világ tudtára adta, hogy a nemrég újrakezdett "korea-koreai párbeszéd" ellenére esze ágában sincs feladni rakéta - és nukleáris programját.

A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által közreadott, dátum- és helyszínmegjelölés nélküli kombóképen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető megszemléli az észak-koreai hadsereg légvédelmi gyakorlatát. A KCNA állami hírügynökség szerint Észak-Korea sikerrel tesztelt egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet is. Forrás: MTI/EPA/Yonhap/Rodong Sinmun/-------------------

Az "új katonai ünnepnap" bevezetésének pikantériája, hogy Észak-Koreában eddig is volt Néphadsereg Napja, csak azt hivatalosan két és fél hónappal később, április 25-én tartották.

Kim Ir Szen, az egykori észak-koreai államalapító-vezér születésének 105. évfordulójára rendezett katonai parádé Phenjan főterén 2017. áprilisában. Forrás: AFP/Ed Jones

A Koreai Népi Hadsereg ajapításának napját még 1948-ban az egykori nagy vezér, az államalapító Kim Ir Szen tűzte ki április 25-re, az 1932-es japán megszállás felett aratott győzelem emlékére.

Arról, hogy mi lesz az eddig, majd 7 évtizeden át április 25-én ünnepelt Néphadsereg Napjával, amit most vélhetően a dél-koreai téli olimpia miatt hoztak előre február 8-ra, nem érkezett jelentés.