A szenátus után a képviselőház is megszavazta az amerikai kormány finanszírozását

TOPSHOTS Horizontal PRESIDENT SIGNING OF AN AGREEMENT REFORM ECONOMY WHITE HOUSE DOCUMENT United States President Donald J. Trump holds up a document during an event to sign the Tax Cut and Reform Bill in the Oval Office at The White House in Washington,
Donald Trump mutatja az aláírt törvényt
Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus után a képviselőház is megszavazta hétfőn a kormányzat működtetésének finanszírozását biztosító törvényt, majd aláírta azt Donald Trump elnök.
Vágólapra másolva!

A képviselők 266:150 arányban voksoltak a törvényre, miután a szenátusban hétfőn délután elsöprő többséggel, 81:18 arányban fogadták el. A kormányzati hivatalok és ügynökségek működését február 8-ig biztosító törvényt ezután átküldték a Fehér Házba, ahol Donald Trump - mint azt szóvivője, Sarah Huckabee Sanders már a szenátusi voksolás után jelezte - haladéktalanul aláírta. A Fehér Ház ezt követően közleményben bejelentette, hogy a kormányzat kedd reggeltől visszatér a normális működési rendjéhez.

Donald Trump mutatja az aláírt törvényt Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A republikánusok és demokraták megállapodásának eredményeként megszületett törvény értelmében a szövetségi hivatalokban dolgozó és hétfőn kényszerszabadságra küldött alkalmazottak százezrei kedden visszatérhetnek munkahelyeikre, ismét megnyitják a nemzeti parkokat, állatkerteket és mindazon kormányzati irodákat, ügynökségeket, szervezeteket, amelyek - mivel nem minősülnek elsődleges fontosságúaknak - szombattól leálltak.

Garanciákat kaptak

Még a helyi idő szerint hétfő délben kezdődött szavazás előtt Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője azt mondta: a demokrata párti politikusok megszavazzák a törvényjavaslatot, mert garanciákat kaptak Mitch McConnelltől, a republikánus szenátorok csoportjának vezetőjétől arra, hogy amennyiben biztosítják a kormány finanszírozását, akkor a republikánusok előterjesztik javaslatukat az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó fiatalok jogi státuszának rendezésére. Arról a mintegy 700-800 ezer fiatalról van szó, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak az országba, amerikai földön nőttek fel, s akiket az előző elnök, Barack Obama által hozott rendelet (DACA) véd átmenetileg a kitoloncolástól.

Ki fizesse a falat?

A szenátus pénteki kudarcának, s végső soron a csaknem három napig tartó részleges kormányzati leállásnak is az volt az oka, hogy a republikánusok elutasították a demokraták követelését e fiatalok helyzetének rendezéséről. A két politikai tábor közötti vitás kérdés volt még az amerikai-mexikói határra tervezett fal építési költségeinek megszavazása. Ezt a republikánusok követelték, ám aztán a hét végén már csupán a DACA programban érintett fiatalok problémáinak megoldása maradt terítéken. A szenátusi szavazás után azonban

a Fehér Ház szóvivője nem erősítette meg, hogy Donald Trump elnök támogatja a DACA-fiatalok helyzetének rendezését.

Sarah Huckabee Sanders kitért a válasz elől akkor is, amikor újságírók arról faggatták, vajon a helyzetük rendezése az állampolgárság megadását jelenti-e.

A most megszavazott törvény magában foglalja a gyermekkorúak egészségbiztosítási programjának (CHIP) meghosszabbítását is hat évre.

Az Egyesült Államokban legutóbb 2013-ban, Barack Obama elnöksége idején állt le - finanszírozás hiányában - a kormányzati hivatalok működése. A válság akkor 16 napig tartott.