1,5 milliárd dollár értékű segély eljuttatását teszi lehetővé Jemenbe Szaúd-Arábia

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia bejelentette hétfőn, hogy újabb, mintegy 1,5 milliárd dollár értékű humanitárius segély eljuttatását teszi lehetővé Jemenbe szárazföldi, tengeri és légi utak megnyitásával.
Vágólapra másolva!

A jemeni polgárháborúba beavatkozó, szaúdi vezetésű koalíció azt is közölte, hogy növelni fogják a korábban blokád alá vont kikötők kapacitását.

Bejelentették továbbá, hogy légi összeköttetést hoznak létre Rijád és a közép-jemeni Maríb tartomány között. Naponta több gépet is indítanak majd a segélyek célba juttatása céljából.

A koalíció közölte: hat belépési pontból összesen 17 folyosót hoznak létre,

amelyen keresztül a Jemenben működő civil szervezetek teljes biztonságban tudják célba juttatni a segélycsomagokat.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán a síita húszi lázadókkal szemben. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van.

A szaúdi vezetésű koalíció állítása szerint azért vették blokád alá Jement, hogy megakadályozzák azt, hogy Irán fegyverekkel lássa el a húszi lázadókat.

A zárlat következtében azonban Jement az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja. Egyre súlyosbodik a kolerajárvány, a lakosság több mint 80 százaléka nem jut hozzá elegendő élelmiszerhez, ivóvízhez, üzemanyaghoz, illetve egészségügyi ellátáshoz.