Több gyerek meghalt Jemenben a szaúdi vezetésű koalíció légicsapása során

Észak-Jemen, Szaada, szaúdi vezetésű koalíció bombázott
Yemenis inspect damage at the site of a reported Saudi-led coalition air strike, in the northwestern Huthi-held city of Saada on December 20, 2017. The Saudi-led coalition carried out a string of air raids killing 11 civilians in the Huthi stronghold on December 20, a day after the rebels fired a missile at the Saudi capital Riyadh, according to a tribal chief and witnesses. / AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Legkevesebb hét ember, köztük öt gyerek vesztette életét ma az észak-jemeni Szaadában, amelyet a szaúdi vezetésű koalíció bombázott.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán a síita húszi lázadókkal szemben. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van.

Szaada a bombázás után Forrás: AFP/Stringer

Értesülések szerint a légi támadás egy olyan épület ért, amelyben egy klinika is működött.

Szemtanúk további öt sebesültről számoltak be a városból.

A délnyugat-jemeni Taizz közelében fekvő al-Maafer települését a lázadók aknavetőgránátokkal lőtték. A településen különleges biztonsági erők díszszemlét tartottak. A gránátok a nézősorokba csapódtak megölve 12 embert, köztük két újságírót.

A nemzetközileg elismert jemeni elnök, Abed Rabbó Manszúr Hádi rendezvényen részt vevő belügyminisztere nem sérült meg.

A jemeni hatóságok a történteket merényletkísérletként értékelték Nasszer Laksa és segédje ellen.

Szaadai polgárok Forrás: AFP/Stringer

Szaúd-Arábia hétfőn 1,5 milliárd dollár értékű humanitárius segélyt jelentett be Jemennek, és ígéretet tett, segít kibővíteni az Arab-félsziget déli csücskében fekvő állam kikötőinek kapacitását, hogy rajtuk keresztül üzemanyag, élelmiszerek és gyógyszerek érkezhessenek az országba egy "biztonságos folyosón" keresztül lehetővé téve a nem kormányzati szervezeteknek is a segélyezést.

Ez az összeg nagyjából a fele annak, amelyet az ENSZ követelt utóbbi humanitárius felhívásában

a világ legszörnyűbb humanitárius válsághelyzetének nevezve a jemeni helyzetet.

Jemen már a polgárháború kirobbanásakor is az arab világ egyik legszegényebb országának számított. Az alapélelmiszerek kilencven százalékát, az üzemanyagot és gyógyszereket pedig kizárólag importból szerzik be. Napjainkra a konfliktus véres patthelyzetté alakult a kormánycsapatok és a felkelők között több mint 10 ezer halottal, 50 ezer sebesülttel és kétmillió menekülttel.