Szerbia elnöke nyugalomra intette a koszovói szerbeket

politician The newly elected Serbian president Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia, 12 April 2017. Thousands of Serbians took to the streets over the previous days to demonstrate against Vucic. Protestors accuse him of electoral fraud. The German foreign
Aleksandar Vucic, szerb elnök.
Vágólapra másolva!
Nyugalomra intette és támogatásáról biztosította koszovói nemzettársait Aleksandar Vucic szerb államfő, aki azért látogatott szombaton a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba, hogy megnyugtassa az ott élőket, nincsenek veszélyben, és az anyaországi hatóságok igyekeznek kideríteni, ki állhat Oliver Ivanovic koszovói szerb vezető meggyilkolása mögött.
Vágólapra másolva!

A mérsékelt politikusok számító Oliver Ivanovicra ismeretlen tettesek egy mozgó autóból lőttek rá kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában, amikor pártjának székházába akart belépni.

A politikus a kórházban meghalt, csütörtökön Belgrádban temették el.

A szerb államfő a merényletet követően kijelentette: Szerbia terrorista bűncselekményként kezeli az esetet, és részt akar venni a nyomozásban.

Aleksandar Vucic, szerb elnök Forrás: AFP/DPA/Monika Skolimowska

A koszovói hatóságok elutasították ezt a kérést. Vucic azért utazott Koszovóba, hogy megnyugtassa az ott élő szerbeket, nem kell félniük a hasonló támadásoktól, Belgrád igyekszik megvédeni őket.

A szerb elnök három pontban foglalta össze, mit is szeretne üzenni a látogatásával a helyi szerbeknek.

Egyrészt azt, hogy

fontos a szülőföldjükön, Koszovóban való megmaradásuk, másrészt biztosítani kell a fejlődésüket és garantálni a biztonságukat,

harmadrészt pedig, hogy a koszovói szerbség körében le kell számolni a korrupcióval.

A politikus hozzátette: annak ellenére, hogy a helyi albánok és a szerbek érdekei sokszor eltérnek, Belgrád mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megőrizze a békét, és elsimítsa a vitás kérdéseket.

Aleksandar Vucic Kosovska Mitrovicában koszorút helyezett el ott, ahol rálőttek Oliver Ivanovicra.

Vucic köztársasági elnökként először látogatott Koszovóba, és politikai elemzők szerint - a kialakult helyzetre és a feszültségekre való tekintettel - mostani útja a korábbi látogatásoknál jelentősebbnek számít. A Politika című belgrádi napilapnak nyilatkozó szakértők szerint

a koszovói szerbek megmaradása függhet a szerb elnök üzeneteitől, a merénylet után ugyanis sokan megijedtek,

Oliver Ivanovic családja pedig bejelentette, elhagyja Koszovót, és Belgrádba költözik.

A lap szerint Vucic útja a szerb-koszovói párbeszéd folytatása, illetve a politikai stabilitás biztosítása miatt is fontos. Szerbia a merénylet hírére megszakította a 2013 óra Koszovóval folytatott párbeszédet, és

a szerb vezetés kijelentette, addig nem hajlandó folytatni a tárgyalásokat, amíg kézre nem kerülnek a gyilkosság elkövetői.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád azóta sem hajlandó elismerni egykori déli tartományának önállóságát, és továbbra is sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet.