Lemondásra kényszerítheti saját pártja a korruptnak vélt dél-afrikai elnököt

- Horizontal
(FILES) This file photo taken on November 10, 2015 shows South African President Jacob Zuma attending a press conference following talks with the German Chancellor at the chancellery in Berlin. South Africa's President Jacob Zuma will pay back some of the public funds used to upgrade his private home, his office said on February 3, 2016, attempting to end a two-year scandal that has plagued his government. Public Protector Thuli Madonsela, the country's ombudswoman, ruled in 2014 that Zuma and his family had "benefited unduly" from the work on Zuma's rural residence of Nkandla. / AFP / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Lemondásra kényszerítené a korrupciós botrányba keveredett Jacob Zuma dél-afrikai elnököt a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) - adta hírül a helyi média a mai nap folyamán.
Vágólapra másolva!

Az ANC nem kívánta kommentálni az értesüléseket, de közleményében azt írta, hogy "határozottan és eltökélten igyekszik helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között".

Jacob Zuma, a Dél-Afrikai Köztársaság államfője Forrás: AFP/John Macdougall

Az eNCA műsorszolgáltató források megnevezése nélkül arról számolt be, hogy a pártvezetőség az előző nap elhatározta:

lemondásra szólítja fel Zumát, aki ellen jelenleg több eljárás folyik.

Amennyiben az államfő ennek nem tesz eleget, a hatfős elnökség kényszerítheti távozásra.

A News24 hírportál egy neve elhallgatását kérő elnökségi tagra hivatkozva azt írta, hogy a Zumát lemondásra felszólító döntést egyhangúlag megszavazták.

- állította a forrás.

Ezzel szemben az ANC szóvivője azt mondta: "nem erősíthetjük meg a mendemondákat azokról a dolgokról, amelyekről nem tudunk."

A párt "előző nap kiadott egy közleményt, amely a megbeszélések egészét felölelte" - tette hozzá.

A 75 éves Zuma második mandátuma 2019-ben jár le. Az államfő akkor távozhat idő előtt tisztségéből, ha önként lemond, ha a parlament bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítja, vagy menesztik.

Zumát az ANC is visszavonulásra kényszerítheti.

Az államfő körüli korrupciós botrányok sokat ártottak a kormánypártnak és Dél-Afrika gazdaságának.