Fegyveresek támadtak egy szállodára Kabulban

Rakétatámadás a kabuli intercontinental ellen, afganisztán, terrorizmus, tálibok
Tálib terroristák rakétatámadást intéztek a kabuli Intercontinental szálloda ellen 2011 nyarán.
Vágólapra másolva!
Három fegyveres támadta meg Kabulban az Intercontinental szállodát szombat este. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő vesztette életét, állampolgárságát egyelőre nem közölték. A biztonsági erők az összes támadóval végeztek.
Vágólapra másolva!

Korábban az afgán belügyi tárca azt közölte, hogy a támadásban öt civil halt meg, és hatan sebesültek meg. Később Naszrat Rahimi, a belügyminisztérium egyik szóvivője azt mondta, hogy

heten sebesültek meg a támadásban,

amelyet egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalt magára.

A korábbi tájékoztatással szemben nem négy, hanem három merénylő volt, mindhármukkal végeztek a különleges erők, amelyek aztán szobáról szobára vizsgálták át a szállodát.

126-ot még az éjszaka folyamán, a többieket vasárnap reggel - közölte a tárca másik szóvivője, Nadzsíb Danis.

Kora reggel is lövéseket lehetett hallani

A Tolo News afganisztáni televízió felvételeket közölt a hotelről, amelynek lángokban álló felső emeletéről sűrű füst szállt fel.

A tévé szerint egy ember összecsavart vásznon próbált leereszkedni a szálloda egyik erkélyéről, de nem tudott megkapaszkodni, és a mélybe zuhant.

Helyi idő szerint vasárnap a kora reggeli órákban is lövéseket lehetett hallani a hotelből. A Tolo News a Twitteren közölte, összeségében nyugodtabbá vált a helyzet.

Sok halálos áldozat lehet

A Tolo Newsnak egy szemtanú arról számolt be, hogy

menekülés közben legalább 15 halottat, illetve sebesültet látott.

A tévécsatorna Twitter-üzenetében arról írt, hogy nem megerősített jelentések szerint a halottak száma "igen magas lehet".

A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy afgán kormányzati szóvivők arról ismertek, hogy a nyilvánosan közölt áldozatok számát alacsonyan tartják.

A vendégek többségét kimenekítették

A belügyi tárca szóvivője megerősítette azokat a sajtójelentéseket, miszerint a támadás időpontjában a hotelben egy lakodalmat tartottak. Mint mondta, a násznépet sikerült kimenekíteni. Emellett az 1TV helyi csatorna úgy tudja,

a szállodában szombaton egy konferenciát is rendeztek mintegy száz résztvevővel.

Afgán tisztségviselők ugyanakkor nem nyilatkoztak arról, hány vendég maradt még a hotelben, de a helyi sajtóban megjelent értesüléseket sem kommentálták, miszerint a támadók túszokat ejtettek.

- Azt viszont megerősíthetjük, hogy

- mondta a helyszínre kiérkező biztonsági erők egyik szóvivője. Hozzátette: a hotel alsó emeleteit sikerült biztosítaniuk, és jelenleg a felsőket kutatják át a megmaradt támadók után.

Egyelőre az sem világos, voltak-e külföldi vendégek a hotelben.

Egyelőre senki nem vállalta a támadást

Az épület egy része kigyulladt a támadás során. Nadsib Danis belügyi szóvivő korábban azt állította, hogy a fegyveresek, amikor bejutottak az épületbe a konyhán keresztül, ott tüzet gyújtottak. Eltérő információt közölt később kollégája, Naszrat Rahimi, aki szerint a szálloda harmadik emelete állt lángokban.

Helyi idő szerint szombat este kilenc órakor

három fegyveres jutott be a szálloda belsejébe, ahova robbantással vágtak utat maguknak.

A hotelben megszakadt az áramszolgáltatás, a támadók a második emeleten elbarikádozták magukat.

Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a támadást. A tálibok szóvivője a dpa-nak nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy radikális iszlamista mozgalmuk lenne felelős, mint mondta, még utána kell járnia a történteknek.

2011-ben tíz embert öltek meg

A kabuli Intercontinentalt - Afganisztán első luxusszállóját - 1969-ben építették fel egy dombtetőn, amely az afgán főváros nyugati része fölött magasodik.

A szállodát, amely már 1980 óta nem része az InterContinental Hotels Group (IHG) brit szállodaipari láncnak,

az utóbbi két évtizedben többször érték terrortámadások,

így rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. Legutóbb 2011 nyarán tálib fegyveresek tíz embert öltek meg a szálloda elleni támadásban.