Aláírja-e a halálos ítéletét a német baloldal?

Presentation Of Martin Schulz As Top Candidate For 2017 Federal Elections Audience Berlin DEMOCRACY ELECTION German Social Democratic Party Germany GOVERNMENT Headquarters HORIZONTAL Martin Schulz - Politician People Photography POLITICAL PARTY POLITICS P
Audience attends the presentation as Top Candidate or Kanzlerkandidat for the Federal Election 2017 at SPD headquarters Willy Brandt Haus on January 29, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Omer Messinger/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Óriási dilemmában vannak a német szociáldemokraták, mivel csak a rossz és rosszabb verzió közül választhatnak a hétvégi kongresszusukon, ahol az esetleges nagykoalíciós tárgyalások jövőjéről döntenek. Sokan attól tartanak, ha még négy évet eltöltenek Angela Merkel mellett, akkor még jobban marginalizálódik a párt, míg mások szerint egy előrehozott választás lenne életveszélyes az SPD számra. Időközben soha nem látott mélységbe zuhant a szocdemek országos támogatottsága.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb az elégedetlenség a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) soraiban, és egyre többen vonják kétségbe, hogy szükség van-e a nagykoalíció folytatására az Angela Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unióval (CDU). Az SPD-ben vasárnap döntenek arról, hogy elkezdik-e a formális koalíciós egyeztetéseket a kereszténydemokratákkal, vagy pedig magára hagyják Merkelt.

Soha nem látott mélység

A szocdemek döntését alapvetően befolyásolhatja, hogy a párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt, és a németek többsége nem szeretné, hogy Martin Schulz pártelnök legyen az alkancellár a következő kormányban.

A Forsa adatai szerint a szociáldemokraták választói támogatottsága 18 százalékra süllyedt,

ami mélypont a 34 éve működő intézet felméréseinek történetében, és 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábban végzett előző méréshez képest.

Nagyon komoly dilemmában vannak az SPD tagjai, miközben a párt egyre népszerűtlenebb Forrás: AFP/Joerg Sarbach

Az egyik legnagyobb ellenérzés az észak-rajna-vesztfáliai SPD-ben a nagykoalíció iránt. A párt tartományi szervezetének azért is van nagy szava, mivel az SPD küldötteinek negyede az ország ezen részéből érkezik majd a kongresszusra. A helyi pártvezetők szerint az SPD eddig semmit sem nyert a nagykoalícióból, ráadásul sokak szerint a tavalyi 20,5 százalékos nagyon gyenge parlamenti választási eredmény is annak köszönhető, hogy a párt képtelen volt hatékony érdekérvényesítésre. Mindezek a fejlemények pedig sokakat afelé hajtanak, hogy semmi értelme sincsen megállapodni a CDU-val.

Új választást sem akarnak

Az SPD-ben sokan azt szeretnék elérni, hogy az esetleges Merkel-kabinet kezdjen hozzá a társadalombiztosítási rendszer átalakításához, valamint a jobb módúak esetében adóemelést szeretnének elérni. Több tisztségviselő szerint ezt lehet úgy jobban el tudnák érni, ha kívülről támogatnák inkább a CDU-kabinetet, mintha bent lennének a kormányban. Az elmúlt 12 év két nagykoalíciós kormányának a példája azt mutatja, hogy

Merkel nagyon ügyesen el tudja nyomni a szocdemeket a kormányban azzal, hogy több javaslatukat átvette és a sajátjaként adta el.

Ezzel pedig teljesen elnyomta az SPD identitását.

Az SPD-ben a másik véleményáramlat, hogy egy 20 százalékos támogatottsággal rendelkező pártnak szükséges kompromisszumokat kötnie, értelemszerűen egy ekkora választási eredménnyel furcsa lenne, ha a szocdemek mondanák meg mindenkinek, hogy mit kell csinálni. Ennek a tábornak a véleménye, hogy mindenáron el kell kerülni egy előrehozott választást, mert ott még rosszabb eredményt érne el az SPD, így a párt még jobban marginalizálódna.

Martin Schulz finoman szólva sem népszerű Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Bahlo

Felmorzsolódás

A mostani helyzetben teljesen világos, hogy nincsen igazából jó döntés az SPD előtt. Ha összebútoroznak a CDU-val, akkor azért csökkenhet a támogatottságuk, ha pedig nem akkor pedig azért, mert a választók egy jelentős része őket fogja hibáztatni az előrehozott választások kiírása miatt. Az SPD-ben sokan azért is tartanak a nagykoalíciótól, mert ebben az esetben a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) lenne a legnagyobb ellenzéki párt, és a leghangosabb bírálója lehetne a két nagy pártnak.

Az AfD támogatottsága egyébként már most is nagyon közel van a szocdemekéhez,

és egy esetleges helycsere nemcsak zavart, hanem komoly döbbenetet is okozna az SPD táborában.

Sok párttag teljesen jól látja ezt a dilemmát. Felteszik a kérdést, ha belemennek egy újabb nagykoalícióba, akkor könnyen lehet, hogy négy év múlva már csak 15-16 százalékos eredményben reménykedhetnek országosan. Ez pedig gyakorlatilag a párt teljes felmorzsolódását és későbbi eltűnését vetítené előre. Sokan tudják, hogy mind a Zöldek, mind a radikális baloldali Die Linke arra vár, hogy lecsapjanak az SPD hibáira, és megszerezzék a még meglévő szavazóikat.

Merkel is izgulhat a vasárnapi bonni SPD-kongresszus döntése miatt Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Időközben természetesen Merkel pártjában sem lehet örömtüzeket gyújtani. Az SPD-hez hasonlóan a CDU támogatottsága vagy kisebb, vagy azonos azzal a 33 százalékkal, amit a tavalyi választáson szereztek. A CDU gyenge közvélemény-kutatási eredményeiben nagy szerepe van annak, hogy a 2015 óta tartó migrációs válságot Németország rosszul kezelte, és sokan úgy látják, hiba volt korlátlanul beengedni az illegális bevándorlókat. Az biztos,

ha az SPD kongresszusán leszavaznák a megállapodást, akkor Martin Schulznak le kellene mondania,

de Angela Merkel CDU- és Horst Seehofer CSU-elnök pozíciója is megrendülne. Ez pedig súlyos válsághoz vezethet, ami felgyorsítaná a politikai nemzedékváltás folyamatát.

Húsvétig még biztos nem lesz kormány

A Forsa kutatásából egyébként az is kiderült, hogy az SPD mellett kitartó választók csaknem kétharmada, 61 százaléka azt szeretné, hogy a párt a vasárnapi bonni rendkívüli kongresszusán a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdése mellett döntsön.

A legnagyobb, 67 százalékos arányban a nők sürgetik az újabb nagykoalícióról szóló tárgyalások megkezdését.

A szociáldemokrata tábor egészét tekintve 59 százalék azzal számol, hogy a kongresszuson a koalíciós tárgyalások megkezdésének támogatói lesznek többségben.

Még az SPD tagjai is szavaznak majd az esetleges nagykoalícióról Forrás: NurPhoto/Omer Messinger/NurPhoto/Omer Messinger

Ha a vasárnapi kongresszus felhatalmazza a pártvezetést a koalíciós tárgyalások elkezdésére, és sikerül is kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Az új kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány Angela Merkel, a CDU elnökének vezetésével.

Martin Schulzból sokan nem kérnek

Egy felmérés szerint a németek mindössze 22 százaléka üdvözölné, ha az esetleges következő nagykoalíciós kormányban Martin Schulz lenne az alkancellár, és 33 százalék azt szeretné, hogy a következő ciklusban is a jelenlegi alkancellár, Sigmar Gabriel töltené be a tisztséget.

A németek még kevésbé üdvözölnék azt, ha Martin Schulz lenne a következő külügyminiszter:

a YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint csupán 11 százalék szeretné, ha az Európai Parlament volt elnöke lenne a német diplomácia vezetője.

A favorit ebben a vonatkozásban is a hivatalban lévő miniszter, Sigmar Gabriel - az SPD előző elnöke -, aki tavaly óta vezeti a tárcát. Martin Schulz támogatottsága az SPD-szavazók körében sem kiugró, 40 százalék üdvözölné, ha alkancellár lenne, és 13 százalék támogatná, hogy nevezzék ki az esetleges újabb nagykoalíciós kormány külügyminiszterének.