Vita a székelyföldi autonómiáról

A mai értelemben vett Székelyföld
Vágólapra másolva!
A népszavazási kezdeményezés lehetővé tenné a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviseletének a teljes felszámolását, és meggátolná a székely autonómia kivívását, írja az erdélyi maszol.ro.
Vágólapra másolva!

Răzvan Rotaru, Botoşani megyei szociáldemokrata (PSD) képviselő egy autonómiáról szóló referendum kiírását kéri Klaus Iohannis államfőtől.

Véleménye szerint

amelyen minden romániai és külföldön élő román állampolgárnak kötelező módon részt kellene vennie, nem csak a székely megyékben élőknek, ahogyan azt egyes politikusok szeretnék.

A mai értelemben vett Székelyföld Forrás: Origo

Egyébként a magyar közösség vezetői nem beszéltek semmilyen referendum megtartásáról, tehát nem lehet tudni, hogy a szociáldemokrata honatya pontosan mire is gondol.

Valószínűleg ez azzal áll összefüggésben, hogy tegnap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalást írt alá Kolozsváron.

Răzvan Rotaru két kérdést tenne fel: "Egyetért-e a Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárok területi, helyi, illetve kulturális autonómiájával?", illetve "Egyetért-e azzal, hogy töröljék el az országos szinten megállapított 5 százalékos parlamenti küszöböt, és bevezessék azt, hogy csak azok a politikai pártok jussanak be a parlamentbe, amelyek az ország minden megyéjében átlépik az 5 százalékos küszöböt".

Szerinte, ha a népszavazás eredményéről a parlament elfogadja a kötelező határozatot,

akkor végérvényesen lezárnák az önrendelkezés témáját.

Mivel biztosak lehetünk benne, hogy a román állampolgárok nagy többsége elutasítja az autonómia gondolatát, ezért az soha nem jöhetne létre Erdélyben.

Ha eltörölnék az országon szinten kötelező 5%-os parlamenti küszöböt és csak az a párt képviseltethetné magát a bukaresti törvényhozási hivatalban, amely Románia valamennyi megyéjében eléri az 5 %-ot, akkor

az RMDSZ vagy más magyar párt soha nem juthatna be a román parlamentbe.