Véres szilveszter Párizstól Berlinig

Stockholm Rinkeby svéd Svédország bevándorló negyed autó gyújtogatás  tűz
A man and a child look at the scene where cars stand gutted by fire in the Stockholm suburb of Rinkeby after youths rioted in several different suburbs around Stockholm, Sweden for a fourth consecutive night on May 23, 2013. In the suburb of Husby, where the riots began on Sunday in response to the fatal police shooting of a 69-year-old machete-wielding man, 80 percent of residents are immigrants and the unrest has highlighted Sweden's failure to integrate swathes of its immigrant population, but in this small, consensus-driven country, there was little agreement on how to solve the problem. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Szilveszter éjjel megint kiderült, hogy a nyugati nagyvárosokban nemcsak az ünneplésről szól az újév, hanem az erőszakos összecsapásokról is. Párizsban kis híján meglincseltek két rendőrt, de mellette felgyújtottak több mint ezer autót. Eközben Berlinben lőfegyverrel támadtak rá tűzoltókra, Stuttgartban tűzijátékkal lőtték a hatóságokat, Brémában pedig egy ötvenfős banda csapott le a rendőrökre. 
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok hivatalos közlése szerint szilveszter éjjel összesen 1031 autót gyújtottak fel, amely szám éppen százzal több, mint egy évvel korábban. Országszerte 510 embert vettek őrizetbe a tavalyi 456-tal szemben. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint tizenegy hatósági személy szenvedett sérüléseket különböző összecsapásokban, köztük az a két rendőr, akiket csaknem meglincselt a tömeg Champigny-sur-Marne-ben, Párizs egyik külső területén.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Közelebbit nem árultak el az elkövetők személyéről, úgy fogalmaztak, hogy azok a kerületek érintettek az erőszakos cselekményekben,

amelyekben tradicionálisan tapasztalható ez a jelenség (értsd: tettlegesség és vandalizmus).

Azzal nyugtatták a közvéleményt, hogy a felgyújtott autók száma nem haladja meg a 2012-2013-as hasonló adatot. A Die Welt ennek kapcsán megjegyezte, hogy ez a probléma évek óta súlyos gondot okoz Franciaország egyes negyedeiben és bizonyos elővárosaiban. A francia hatóságok országszerte 99 ezer rendőrrel és katonával biztosították, vagy legalábbis próbálták biztosítani a franciák újévi ünneplését.

Berlin felett az ég

A német közélet azon forrong, hogy az ország biztonsági erőit vagy tucatnyi támadás érte ugyancsak szilveszterkor. A rendőrségi szakszervezetek magukon kívül vannak, szerintük életveszélyes támadások érték a rendőröket, egyebek között rakétákkal (tűzijáték) lőttek rájuk. Felszólították az igazságszolgáltatást, hogy hozzon végre olyan ítéleteket, amelyekből az "utolsó őrült" is felfogja végre, hogy nem viccről van szó, és az erőszak nem fogadható el. A következő esetekről tudunk a Spiegel összeállítása szerint:

  • Berlinben nyolc alkalommal támadtak rá a tűzoltókra, 57-szer a járműveikben tettek kárt. Egy kiérkező alakulatot férfiak fenyegettek meg éles lőfegyverrel. Egy kollégájuk megsérült, miután tűzijátékkal lőttek rá.
  • Stuttgartban tűzoltók és rendőrök is megsérültek, amikor rakétákkal nyitottak tüzet rájuk.
  • Brémában egy 50 fős banda csapott le vasúti dolgozókra és rendőrökre, ugyancsak rakétákkal lőtték őket. A kiérkező egységek többeket őrizetbe vettek.
  • Lipcsében tucatnyian estek neki a rendőri erőknek, miután égő kukákhoz riasztották őket. A beszámolók szerint egy 40-50 tagból álló agresszív csoport üvegekkel és kövekkel dobált.
  • Dortmundban a rendőröket akkor verték össze, amikor egy tömegverekedést akartak megfékezni. A járőröket egy valódinak tűnő fegyverrel is megfenyegették.